Steeds meer ouders in regio Zuid-Holland Zuid stellen regels voor alcohol

21 december 2011

DRECHTSTEDEN - Steeds meer ouders in de regio Zuid-Holland Zuid vinden dat kinderen onder de 16 jaar thuis geen alcohol mogen drinken. Ook zijn ten opzichte van 2009 meer vaders en moeders van mening dat het onverstandig is om kinderen thuis te ‘leren’ drinken. Dit blijkt uit onderzoek dat het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?! eind 2011 heeft laten uitvoeren onder ouders van kinderen tussen de 13 en 14 jaar oud in deze regio. In een enquête zijn 350 ouders ondervraagd over alcohol en opvoeding. Het onderzoek is een herhaling van dat uit 2009.

Regels stellen beter dan leren drinken
In 2009 vond nog 41% van de ouders het een goed idee om kinderen thuis te leren drinken. Inmiddels vindt nog maar 30% dat een goed idee. Volgens Anneke Risselada, projectleider van Verzuip jij je Toekomst?!, gaat het dus de goede kant op met de normen rondom alcoholgebruik van ouders in deze regio. ‘Vanuit ons project hebben wij de afgelopen jaren er steeds op gewezen dat het voor het kind beter is om duidelijke regels te stellen: geen alcohol onder de 16 jaar dus. Dat betekent dus ook dat het ‘leren drinken’ van alcohol onverstandig is. Gelukkig blijkt nu uit dit onderzoek dat steeds meer ouders hiervan overtuigd raken.’
 
Risselada is ook blij dat uit het onderzoek blijkt dat veel ouders met hun kind in gesprek gaan over verantwoord alcoholgebruik.. ‘Ouders blijken, waar het gaat om het drinkgedrag van hun kinderen, een grote invloed te hebben. Zelfs groter dan die van leeftijdsgenoten. Deze nieuwe cijfers laten zien dat 93% van de ouders met kinderen spreekt over hun drinkgedrag. Dat is een mooi resultaat.’
 
Eén glaasje champagne kan toch geen kwaad?
Ook wijst het onderzoek uit dat 92% van de ouders vindt dat een kind, zolang het nog geen 16 jaar is, thuis niet mag drinken. Toch gaat het vooral met de feestdagen in dat opzicht nog wel eens mis. Risselada: ‘Veel ouders denken ‘ach, het is maar één keer per jaar Oud en Nieuw. Eén glas kan toch geen kwaad?’. Maar als je je kind dat ene glaasje toestaat, geef je het signaal af dat drank bij feesten hoort en dat je best een beetje mag schipperen. Maar kinderen die jong starten met hun eerste glas alcohol, drinken later meer en hebben meer kans op alcoholproblemen dan jongeren die op oudere leeftijd voor het eerst alcohol drinken.
 
Veel steun van ouders voor alcoholvrije schoolfeesten
Verder blijkt uit het onderzoek dat een aantal beleidsmaatregelen om alcoholgebruik bij jongeren terug te dringen, veel steun genieten. Maar liefst 95% van de ouders in deze regio vindt dat alle schoolfeesten alcoholvrij moeten zijn. Ook zijn de meeste ouders het erover eens dat het een taak van scholen is om voorlichting te geven over alcohol (85%). Iets minder dan de helft vindt dat de school ook voor ouders voorlichtingen moet organiseren over het thema ‘jeugd en alcohol’ (48%).
 
Verder is 81% van mening dat de aankoopleeftijd voor alcohol moet worden verhoogd van 16 naar 18 jaar en is 68%  voorstander van een algeheel verbod op alcohol in sportkantines. De beleidsmaatregel met het minste draagvlak is het vervroegen van de sluitingstijden van cafés (44%).
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.