Politie zet bodycam in tijdens jaarwisseling

21 december 2011
Politie zet bodycam in tijdens jaarwisseling

DRECHTSTEDEN - Politiekorpsen en gemeenten in heel Nederland, zo ook de Politie Zuid-Holland Zuid, hebben de afgelopen maanden fors geïnvesteerd in mobiele camera’s. Zeker met het oog op de jaarwisseling willen de overheidsdiensten de straten zo veilig mogelijk maken voor zowel de burger als het personeel. De camera's zijn klein en worden geplaatst op helmen of kleding van politiebikers, motoragenten of surveillerende agenten. De beelden zijn tevens van nut in de rechtszaal als bewijsmateriaal. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat de agressie tegenover de agent snel vermindert, zodra de relschopper ziet dat hij gefilmd wordt. In tegenstelling tot het bericht van Minister Opstelten begin van deze maand, het uitstellen van landelijke uitrol van de bodycams voor de politie, hebben inmiddels ruim 17 van de 25 regionale politiekorpsen zelf de keuze gemaakt voor de aanschaf van deze zogenaamde bodycams, waaronder dus ook de regio Politie Zuid-Holland Zuid.

Relschoppers in beeld tijdens jaarwisseling
Relschoppers mogen dit jaar wel extra goed om zich heen kijken, want de kans is groot dat zij gefilmd worden, zodra zij op hun gedrag worden aangesproken. De kracht van beeld van de daders blijkt groot: als afschrikmiddel, als bewijsmateriaal en als opsporingsmiddel. De vage grijze beelden die we kennen uit programma’s als ‘Opsporing Verzocht’, worden nu vervangen door scherpe, gekleurde beelden met geluid, die een duidelijk beeld geven van de situatie en de betrokkenen.
 
Openbare veiligheid
Het toenemend geweld en de agressie tegen overheidspersoneel als politie, ambulancepersoneel en brandweer vraagt om nieuwe oplossingen. De camera's zijn klein en worden geplaatst op helmen van motoragenten, uniformen van surveillerende agenten of schouders van agenten die zich op de fiets verplaatsen. De agent die een camera meeneemt, krijgt een bijbehorend kastje waarop het beeldmateriaal wordt opgeslagen. De video opnames van de camera’s kunnen zeer effectief gebruikt worden in het vervolgtraject van incidenten. Van direct bewijsmateriaal tot ondersteuning voor de rechter om situatie en sfeer te begrijpen en voor analyses na afloop van een incident tot het confronteren van verdachten met videobewijs. Zo arresteerde de politie in Utrecht gisteren twee hooligans, betrokken bij de rellen op 4 december bij de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente, slechts twee uur na het publiceren van de beelden. Bij de rechtszaak volgend jaar dienen de beelden als bewijsmateriaal.
 
Agressie tegen hulpverleners
De zichtbaar gedragen bodycams lijken ook een doeltreffend middel om agressie tegen te gaan. De wetenschap dat er gefilmd wordt kan ook preventief werken, zegt De Wit, Politiekorps Oosterhout. "Als een agent met een camera langs een groepje komt, geeft dat de boodschap: je staat hier nu, je bent opgenomen, dus houd je verder rustig." Hij verwacht dat agressie naar agenten door de goed zichtbare minicamera afneemt. "Dat past prima in de actie 'Handen af van de Hulpverlener”. Je ziet dat ook ambulancemedewerkers of brandweermensen in het land al de minicamera dragen."
 
Foto: Dienst Politie
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.