Bosshardt buurtsteunpunten Leger des Heils onderzocht

05 december 2011
Bosshardt buurtsteunpunten Leger des Heils onderzocht

PAPENDRECHT - Vrije Universiteit A’dam onderzocht ‘Bij Bosshardt’ buurtsteunpunten Leger des Heils. De ‘Bij Bosshardt’ buurtsteunpunten van het Leger des Heils slagen er daadwerkelijk in eenzame mensen te bereiken en hen het gevoel te geven er meer bij te horen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam dat het Leger des Heils vandaag aangeboden heeft aan de staatssecretaris van VWS, Marlies Veldhuijzen van Zaten.
“Bijna de helft van de bezoekers geeft aan zich er meer bij te voelen horen of voelt zich minder eenzaam.” zegt de initiator van het onderzoek, lt-kolonel dr. Ine Voorham. “Anderen geven aan door het bezoeken van een ‘Bij Bosshardt’ minder verdrietig te zijn, zich gezonder te voelen of zelfverzekerder te zijn. ”
De ‘Bij Bosshardts’ hebben als doel buurtbewoners met elkaar in contact te brengen en hen daarmee uit hun eenzaamheid te halen. Uit het onderzoek blijkt dat eenzame en contactarme buurtbewoners ‘Bij Bosshardt’ weten te vinden: voor 60% van de bezoekers is eenzaamheid een probleem.

In ‘Bij Bosshardt’ is iedereen uit de wijk welkom. Men kan er terecht voor een kop koffie, een luisterend oor, gezellige maaltijden en door buurtbewoners zelf georganiseerde activiteiten. Als het nodig is wordt doorverwezen naar instanties. Uit het onderzoek blijkt dat de ‘Bij Bosshardts’ een breed scala aan mensen bereiken. Van jong tot oud bezoekt ‘Bij Bosshardt’, 70% is vrouw, 16% heeft een niet Nederlandse nationaliteit. In verhouding tot de Nederlandse bevolking zijn gescheiden en verweduwde mensen oververtegenwoordigd.

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem: 30% van de Nederlandse bevolking is eenzaam, een op de tien is ernstig eenzaam2. Eenzame mensen geven aan zich vaak buitengesloten te voelen3. Uit het in november 2011 verschenen rapport van het SCP Sociale Staat der Nederlanden blijkt dat het aantal mensen dat in een sociaal isolement verkeert de laatste jaren is verdubbeld tot 4% van de bevolking. Het gaat dan om 500.000 Nederlanders.

Met Bij Bosshardt buurtsteunpunten wil het Leger des Heils een oplossing bieden tegen uitsluiting. De naam ‘Bij Bosshardt’ is ontleend aan de in 2007 overleden ‘Majoor’ Bosshardt. ‘De majoor geloofde sterk in de bindende kracht van mensen in de buurt’, zegt Voorham. ‘Ik word er warm van als ik zie dat mensen hun bed uitkomen om naar Bij Bosshardt te gaan, meer zelfvertrouwen krijgen, gelukkiger in het leven staan. Daar is het het Leger des Heils om te doen.’

Eind 2011 zijn er in Nederland 15 ‘Bij Bosshardts’ buurtsteunpunten die maandelijks 1.500 unieke buurtbewoners bereiken. In Papendrecht is een Bij Bosshardt wijkcentrum aanwezig aan de Staringlaan 3.

Fotograaf: Pieter v.d. Berg

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.