Huiskamergesprekken voor het nieuwe Wmo-beleidsplan

23 september 2011
Huiskamergesprekken voor het nieuwe Wmo-beleidsplan

PAPENDRECHT - Iedere inwoner van Papendrecht moet mee kunnen doen: zelfstandig of met ondersteuning van familie, vrienden en kennissen. Als dat niet gaat, komt ondersteuning door maatschappelijke organisaties en de gemeente in beeld.

De gemeente is verplicht iedere vier jaar een nieuw Wmo-beleidsplan te maken. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. De Wet maatschappelijke ondersteuning is er voor iedereen die niet zelfstandig kan (blijven) wonen, niet zelfstandig kan deelnemen aan de samenleving of contacten met buren, vrienden en familie kan onderhouden. Tegelijkertijd wordt gestimuleerd om iets voor anderen of de samenleving te doen.

De ondersteuning die de gemeente mensen met beperkingen biedt, loopt uiteen van het aanbieden van collectief vervoer tot hulp bij het vormen van sociale netwerken en van verslavingszorg tot en met maaltijddiensten.

Voor het maken van het beleidsplan haalt de gemeente in samenwerking met de Wmo Adviesraad informatie op door huiskamergesprekken’ te voeren met verschillende inwoners. Het principe van deze ‘huiskamergesprekken’ is eenvoudig.
Op informele wijze vinden gesprekken plaats in kleine groepen bij verschillende maatschappelijke organisaties. Dergelijke huiskamergesprekken hebben al plaatsgevonden bij het ‘Bij Bosshardt’-huis van het
Leger des Heils, Stichting Welzijn Ouderen Papendrecht, Gemiva, Rivas en Yulius.
 
Wethouder Herman Nieuwstraten en de Wmo Adviesraad zijn zeer enthousiast over de verworven inzichten met deze huiskamergesprekken.
Verschillende inwoners komen aan het woord en er wordt gekeken naar de Papendrechtse praktijk. De verworven inzichten worden meegenomen bij de vorming van het uiteindelijke Wmo-beleidsplan.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.