Acht boetes voor verkoop van alcohol aan jongeren

09 september 2011

PAPENDRECHT -In het kader van het alcoholpreventieprogramma ‘Verzuip jij je toekomst?!’ heeft de  nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) in de eerste acht maanden van dit jaar 133 keer gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol. De controles vonden plaats bij horecagelenheden, sportverenigingen, slijterijen en supermarkten in de regio Zuid-Holland Zuid. Acht ondernemers gingen in de fout. Met het programma ‘Verzuip jij je toekomst?!’ willen de gemeenten in de regio Zuid-Holland-Zuid het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.

De controles zijn erop gericht om na te gaan of ondernemers  zich houden aan de wettelijke eis om geen alcohol te verkopen aan kinderen onder de 16 jaar. Ook is er op gelet dat er geen sterke drank werd verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Voor het schenken aan kinderen onder de 16 zijn in Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom drie boetes uitgedeeld en in Papendrecht en Sliedrecht twee schriftelijke waarschuwingen. Als ondernemers een goed systeem hebben, maar er toch sprake is van een overtreding,   dan volgt  eerst een waarschuwing. Bij een nieuwe overtreding wordt een boeterapport opgemaakt. In Gorinchem, Oud-Beijerland en Strijen zijn drie boetes opgemaakt voor het  verstrekken van sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar.

Achtergrondinformatie: handhavingsacties ‘Verzuip jij je toekomst?!’

Uit cijfers blijkt dat alcoholconsumptie onder jongeren in deze regio hoog is. Overmatig alcoholgebruik leidt bij deze doelgroep tot gezondheidsrisico’s en problemen met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. Zo schaadt alcohol de ontwikkeling van de hersenen. Het kan zelfs leiden tot definitieve hersenbeschadiging. Bovendien geldt: Hoe jonger kinderen alcohol drinken, hoe groter het verslavingsrisico op latere leeftijd. Ook liggen andere negatieve gevolgen op de loer, zoals alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen, slechte schoolprestaties en agressie. En denk aan ander risicovol gedrag, in het verkeer of onveilig vrijen.

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid willen, samen met belangrijke partners als de GGD, Openbaar Ministerie en Politie, het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Hiervoor is het programma ‘Verzuip jij je toekomst?! opgezet. Vanuit dit programma wil men met voorlichtingsactiviteiten, maar ook door strengere wet- en regelgeving en handhaving het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.