Sterrenkijken bij Sterrenwacht Huygens

10 maart 2011
Sterrenkijken bij Sterrenwacht Huygens

PAPENDRECHT - Komende vrijdag en zaterdag opent sterrenkundevereniging Christiaan Huygens haar sterrenwacht voor het publiek. Dit gebeurt in het kader van de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen die voor de 35e maal worden georganiseerd. Iedereen die nieuwsgierig is naar wat er allemaal aan de sterrenhemel is te zien, is welkom.

Maan en Saturnus
Bij helder weer gaat de koepel open en wordt de grote computergestuurde telescoop op de sterrenhemel gericht. De leden brengen ook eigen telescopen in stelling om allerlei objecten van dichtbij te laten zien. De Maan staat net voor eerste kwartier en is iets minder dan half verlicht. Met een telescoop zijn de kraters, bergen en valleien te zien. Later op de avond is de planeet Saturnus met haar prachtige ringen ook goed zichtbaar.  
De telescopen worden ook gericht op objecten ver in het heelal, zoals een grote gasnevel in het sterrenbeeld Orion, dubbelsterren, sterrenhopen en melkwegstelsels.  

Zon
Ook de zon is een ster en wel de enige waar we het oppervlak goed van kunnen zien. Op zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur kunnen bezoekers met speciale, veilige sterke filters door een telescoop naar de Zon kijken. Met een beetje geluk zijn er mooie zonnevlekken en zonnevlammen te zien. 
De activiteiten vinden plaats op vrijdag 11 maart vanaf 19.00 uur en zaterdag 12 maart vanaf 14.00 uur bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht, op de grens met Wijngaarden. De toegang is gratis. Kijk voor een routebeschrijving en meer informatie op www.verenigingchristiaanhuygens.nl.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.