LOC West Alblasserwaard bouwt boot

02 februari 2011
LOC West Alblasserwaard bouwt boot

PAPENDRECHT - Sinds begin deze week wordt er in het LOC West Alblasserwaard hard gewerkt aan een boot. Een boot die wordt gemaakt door leerlingen (met name van het Griendencollege) die het LOC bezoeken. De begeleiding is in de deskundige handen is van leermeester Walter Krijnen (Visser & Smit Hanab), vrijwilliger Armand Gemser en docent Kees van Hal.

De leerlingen krijgen de boot als bouwpakket aangeleverd en moeten a.h.v. de werktekeningen de voorgesneden platen in elkaar zetten, hechten en lassen, zodat er een zeewaardige lelievlet ontstaat.
 
De boot die gebouwd wordt is een lelievlet, een stalen boot van ongeveer 700 kg. Hij heeft een lengte van 5,6 meter en op het breedste punt is hij 1,8 meter breed. De lelievlet kan gebruikt worden om te zeilen, te roeien en te wrikken.

Het LOC West Alblasserwaard is gekoppeld aan een enthousiaste scoutinggroep uit Bleiswijk, te weten de Craenenborghgroep. Ze worden de uiteindelijk de eigenaars van de boot, maar niet voordat de leerlingen hem zelf te water hebben gelaten en mee hebben gedaan aan de vlettenrace, welke in september tijdens de wereldhavendagen worden gehouden. De lat is dit jaar hoog gelegd: het streven is om niet alleen de botenbouwschool van het jaar te worden, maar ook om de vlettenrace te winnen.

Het project Boten Bouwen – Vletten op de Maas is een gezamenlijk initiatief van Nederland Maritiem Land en Kennisinfastructuur Mainport Rotterdam (KMR). Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met scouting Nederland.

Het project kent vele sponsoren. Aan het LOC is de Vereniging van Waterbouwers gekoppeld.

Doel van het project is meer jongeren te interesseren voor de maritieme wereld en voor een technisch beroepsopleiding. Er is niet alleen nu nog steeds een groot tekort aan technisch personeel, dit tekort zal in de toekomst alleen maar groter worden.

Met een project als Vletten op de Maas wordt een bijdrage geleverd aan interessant technisch onderwijs en willen we jongeren blijvend interesseren voor de (maritieme) techniek. Deze doelstelling sluit naadloos aan bij één van de doelstellingen van het LOC West Alblasserwaard, het aanbieden aan “echte opdrachten, die nauw aansluiten bij de dagelijkse beroepspraktijk, waardoor de techniek in al zijn facetten zichtbaar en aantrekkelijk wordt en blijft.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.