Munt vindt bestemming

28 januari 2011
Munt vindt bestemming

PAPENDRECHT - Woensdag 26 januari 2011 hebben de heer De Haan en burgemeester De Bruin in de hal van het gemeentehuis een plateau met een historische huwelijkspenning t oegevoegd aan de expositie over het Handtvest van Papendrecht. De penning was uitgegeven ter gelegenheid  van het 50-jarig huwelijk van Mr Antony Hoynck van Papendrecht en Paulina Loeff Heshusius op 23 oktober 1835.  De penning is in 2009 door de heer A.A. de Haan geschonken aan de gemeente Papendrecht.

In het afgelopen jaar is uit onderzoek meer duidelijk geworden over de munt en over de achtergronden van het echtpaar. Aan de voorzijde bevinden zich de familiewapens van beide families, het linker van de familie Hoycnk van Papendrecht en het rechter van de familie Heshusius.

Antony Hoynck van Papendrecht was advocaat, geboren in Heusden. Zijn grootvader Tieleman was een zoon van Johan Hoynck van Papendrecht, heer van Papendrecht. Deze Tieleman was militair en verhuisde in die functie naar het vestingstadje Heusden. Antony verhuisde later naar Dordrecht, waar hij een bestuurlijke loopbaan begon die eindigde als lid van de Tweede Kamer van 1829-1837.
Paulina Loeff Heshusius was moeder-regentes van het Nieuw Armhuis te Dordrecht.

Het wapen van de familie Hoynck van Papendrecht is een combinatie van de wapens van de families Hoynck en Oem. Vele jaren waren de heren van Papendrecht afkomstig uit deze families. De familie Hoynck wijzigde daarom de eigen naam in Hoynck van Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.