Politie Zuid-Holland-Zuid en Rivas Zorggroep werken samen aan veiligheid ouderen

25 januari 2011
Politie Zuid-Holland-Zuid en Rivas Zorggroep werken samen aan veiligheid ouderen

PAPENDRECHT - Cliënten van de Zorg thuis van Rivas Zorggroep in Papendrecht ontvangen komende week een kaart met veiligheidstips. De kaart met veiligheidstips is opgesteld in samenwerking met de Politie Zuid-Holland-Zuid en attendeert ouderen op mogelijke risico's. De tips gaan over veiligheid op straat en in huis. Daarnaast staat op de kaart een overzicht van de meest belangrijke telefoonnummers.

Gevoel van onveiligheid
Tegenwoordig blijven oudere mensen steeds langer zelfstandig wonen. 'Met de juiste zorg is dat ook geen enkel probleem', zegt Marga van der Pijl, teamleider bij Rivas. 'We signaleren echter ook dat mensen zich niet altijd veilig voelen. Zeker als ze na lange tijd weer alleen komen te wonen, bijvoorbeeld na het wegvallen van de partner. Daarom hebben we contact gezocht met de Politie Zuid-Holland-Zuid om te kijken of we onze cliënten praktische veiligheidstips konden geven.'

Ouderen als slachtoffer
De Politie Zuid-Holland-Zuid was enthousiast over het initiatief. 'Helaas wordt soms misbruik gemaakt van oudere mensen', vertelt Frank Kwakernaak wijkagent in Papendrecht. 'Vaak worden hier trucs bij gebruikt. Veel voorkomende trucs zijn het gebruiken van zielige praatjes om bij mensen binnen te komen, of het zich voordoen als iemand van de bank en vragen naar de pincode. Met deze veiligheidskaart geven we mensen adviezen en raden we hen onder andere aan om nooit onbekende mensen binnen te laten in de woning.'

Enthousiaste reacties
Cliënten van Rivas Zorggroep reageren enthousiast op de veiligheidskaart. 'Het geeft ze een goed gevoel om te weten dat ze alle tips en belangrijke telefoonnummers binnen handbereik hebben', vult Van der Pijl aan. 'We vinden het belangrijk dat de mensen veilig thuis kunnen blijven wonen. En als daar meer voor nodig is dan zorg alleen, dan denken we daarin mee.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.