Politie, om en gemeenten zetten in op veilige jaarwisseling

17 december 2010

REGIO – Het einde van 2010 nadert en de regio Zuid-Holland-Zuid maakt zich op voor een feestelijke en vooral veilige jaarwisseling. Dat betekent dat de politie streng optreedt bij vuurwerkoverlast, gebruik van illegaal vuurwerk, vernieling, openlijk geweldpleging, geweld tegen hulpverleners en andere personen. De politie zet extra personeel in, er wordt intensief samengewerkt met de brandweer en bij incidenten wordt gezamenlijk opgetreden. Het cameratoezicht, videoteams en ME in vredestenue zijn actief en de politie houdt tijdens de jaarwisseling een aantal plekken in de regio extra in de gaten.
Burgemeester en korpsbeheerder Brok: “We gaan er vanuit dat het weer een feest wordt. Maar mensen die dit verstoren kunnen rekenen op een stevige aanpak. In onze regio is geen plaats voor geweld en vernieling”.

112, daar pak je ook daders mee!
“Zie je iemand iets vernielen, stelen, een mishandeling plegen, zwaar vuurwerk afsteken of een ander strafbaar feit begaan, aarzel niet maar bel direct 112! Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen om de dader(s) op te pakken!” Dit is de boodschap die in de laatste twee weken van het jaar in abri’s, op driehoeksborden en in lokale media door de hele regio wordt geadverteerd. Onderzoek wijst uit dat mensen nog te vaak denken dat 112 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan. Dat is een misverstand. Het nummer is ook absoluut bedoeld om direct te bellen als je getuige bent van een misdrijf.
Diefstal en vernieling op straat of op het erf zijn nog te vaak een domper op de feestelijke evenementen die in alle gemeenten worden georganiseerd. Vernieling van bushokjes, verkeersborden en brievenbussen, vaak door gebruik van (illegaal) vuurwerk, zorgen bovendien voorzorgt jaarlijks voor hoge kosten voor gemeenten. Kosten die indirect weer bij u, de burger, terechtkomen.
Wijkagenten bezoeken overlastgevers 2008 en 2009
Inwoners van de regio Zuid-Holland-Zuid die in de afgelopen twee jaarwisselingen door de  politie zijn aangehouden, krijgen vóór de jaarwisseling een brief thuis waarin staat dat hun naam bekend is en de politie verwacht dat zij zich gedragen. De brief wordt bezorgd door de wijkagenten. Met deze brief doet de politie een oproep om het nieuwe jaar zonder misdragingen in te gaan en geeft hierbij het signaal af streng op te treden tegen mensen die de jaarwisseling verstoren.

(Illegaal) vuurwerk
Vuurwerk is onderdeel van een feestelijke jaarwisseling. Maar  zorgt ook nog altijd voor onaanvaardbaar hoge schade. Verkeerd gebruik ervan veroorzaakt soms ernstige verwondingen, overlast voor mens en dier en ernstige vernielingen aan straatmeubilair.

Vuurwerk is de grootste oorzaak van soms ernstige verwondingen (zoals oogletsel), overlast voor mens en dier en ernstige vernielingen aan straatmeubilair (bushokjes/verkeersborden). De schade is nog altijd onaanvaardbaar hoog.
Om gevaarlijke situaties te voorkomen doen we ook een beroep op u! Weet u iets over handel in illegaal vuurwerk? Of ziet u verdachte situaties of veel ‘verkeer’ in en rond loodsen of andere opslagruimten waar normaal niemand komt? Treft u in een woning opgeslagen (illegaal) vuurwerk aan? Allemaal voorbeelden van situaties waarin u ons kunt helpen door melding te maken! Liever één keer een extra controle voor de zekerheid, dan niks doen, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Melding doen bij de Politie Zuid-Holland-Zuid kan via het nummer 1-1-2 of 0900-8844.
Doet u liever anoniem melding? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Opgepakt? Naar Halt!
Jongeren die door de politie zijn aangehouden voor o.a. te vroeg of gevaarlijk afsteken, vernielen of het bezit van illegaal vuurwerk, gaan naar Halt. Halt zet hen zo snel mogelijk aan het werk nadat er eerst een ‘goed gesprek’ met de jongere en zijn of haar ouders is gevoerd.
Meer weten? Kijk op www.halt.nl

Lik-op-stuk-beleid tijdens de jaarwisseling
Net als in 2009 en 2008 wordt er ook tijdens de komende jaarwisseling hard opgetreden tegen wie de feestelijkheden verstoort. Het Openbaar Ministerie in Dordrecht heeft daartoe afspraken gemaakt met de rechtbank in Dordrecht. Zoveel mogelijk wordt lik-op-stuk-beleid toegepast. Afhankelijk van de ernst van het feit ontvangt iemand direct een transactie, wordt voorgeleid, gaat naar de snelrechtzitting op 5 januari of ontvangt een dagvaarding voor een themazitting in januari of februari. Kortom, wie strafbare feiten pleegt tijdens de jaarwisseling, weet waar hij aan toe is als hij het politiebureau verlaat.

Hogere straffen Oud & Nieuw en geweld tegen hulpverleners
De strafeis zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders. Ook kan door de rechter huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. Door toepassing van hogere straffen wil het OM een signaal afgeven dat geweld of vernieling tijdens de jaarwisseling niet geaccepteerd wordt.
Hulpverleners en andere mensen met een publieke taak leveren een belangrijke bijdrage aan een veilige jaarwisseling. Nu vorderen officieren van justitie al een straf die 150% hoger ligt dan in reguliere geweldszaken. Dat gaat per 31 december 2010 omhoog naar 200%. Die verdere verhoging is één van de afspraken uit het regeerakkoord. De verdere verhoging betekent dat met ingang van oudejaarsdag de officier van justitie een drie keer hogere straf zal eisen als er agressie of geweld is gepleegd tegen politiemensen, ambulancepersoneel, brandweer en andere gezagsdragers. Deze maatregel blijft ook na de jaarwisseling van kracht.
Campagne Nederland Veilig
In de strijd tegen agressie en geweld tegen hulpverleners voert het ministerie van Binnenlandse Zaken een landelijke massamediale campagne ‘Meer veiligheid op straat. Aanleiding van deze campagne is het hoge aantal meldingen en incidenten van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, ook tijdens de jaarwisseling. Met televisie- en radiocommercials en interactieve banners wordt een beroep gedaan op iedereen die getuige is van agressie en geweld. Meer weten? http://www.nederlandveilig.nl/veiligheidopstraat/

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.