Willem de Zwijger College naar halve finale met piepjonge debaters

06 december 2010
Willem de Zwijger College naar halve finale met piepjonge debaters

PAPENDRECHT - Al enkele jaren zijn leerlingenteams van het Willem de Zwijger College onder de bezielende leiding van docente Eveline Bergwerf actief als debaters. Lokaal worden regelmatig Lagerhuisdebatten gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis. Alwaar de leerlingen succesvol zijn. Ook op provinciaal en landelijk niveau wordt fors gescoord. In de provinciale voorrondes van de Nationaal Jeugddebat op woensdag 1 december zijn drie jonge gymnasiasten erin geslaagd de halve finales te bereiken. De tweedeklasser Rachelle en Fleur, beiden dertien jaar oud, en eersteklasser Hnady (12) wisten met een goed gefundeerd verhaal hun opponenten te overtroeven.

Uit het team van twaalf deelnemers van het Willem de Zwijger College wordt één van de jeugdcommissarissen gekozen die in een comité de schakel gaat vormen tussen Provinciale Staten en de jeugd. De voortreffelijke resultaten van het onderbouwteam zijn het gevolg van de inzet en het enthousiasme van docente Eveline Bergwerf. Ze wordt geholpen door de oud-leerlingen Sander, Patrick en Laura, die in het verleden deel uitmaakten van de door haar geleide debatteams. Het hoge niveau werd nog eens duidelijk toen bovenbouwteams in november wel twintig andere scholen versloegen, maar nét niet de eindstrijden haalden. "Ik ben ervan overtuigd dat deze debatresultaten een grote toegevoegde waarde betekenen voor hun cv's", aldus Bergwerf. Dat nu de groep 12- en 13-jarigen deze resultaten behaalt is bijzonder. "We zijn de enige school die zo’n jonge groep heeft. Zelf zeiden de leerlingen al: “we schrijven geschiedenis, mevrouw." In januari en februari zijn de volgende toernooien. Ook daar worden goede resultaten verwacht. Docente Bergwerf: "Het enthousiasme onder de leerlingen groeit. Dat is een goed teken. Ik hoop dat we het kunnen bijhouden."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.