Veilig op de fiets, val op!

30 november 2010

ZUID-HOLLAND-ZUID -  In de maanden december en januari gaat de politie controleren op fietsverlichting in de regio Zuid-Holland-Zuid. Het gaat dan voornamelijk om de schoolroutes. Het advies voor de ouders is te zorgen dat hun kinderen niet zonder goede verlichting over de donkere wegen naar school fietsen. Kijk de verlichting na of schaf een wit en rood lampje aan en voer dit brandend op de fiets. Vooral autobestuurders zeggen dat fietsers vaak slecht zichtbaar zijn en dat is gevaarlijk. Val dus op en zorg dat je fiets ‘verlicht is’. Zorg dat je voor je eigen veiligheid én die van anderen, bij duisternis en in het donker goed zichtbaar bent in het verkeer.

Controles
Het campagneteam van Veilig Verkeer Nederland heeft de afgelopen weken, net als in voorgaande jaren, de fietsenstallingen bij scholen bezocht. Ze keken de fietsen globaal na en gaven de fietsers waarvan hun tweewieler niet in orde was een folder waarin de actie werd uitgelegd. In de herfstvakantie hebben de scholieren alle tijd (gehad) om hun fietsen in orde te maken voor de donkere maanden.
Uiteindelijk is het nu toch tijd voor controle. Indien de fietsverlichting niet in orde is ligt de boete op een bedrag van € 41,00 (inclusief 6 euro administratiekosten). Maar een bekeuring is dus nog steeds eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp. Dat steeds meer fietsers hun verlichting op orde hebben blijkt wel uit de volgende cijfers: In 2008 werden er ruim 4.000 bekeuringen uitgeschreven. In 2009 werden er ruim 2.800 bekeuringen uitgeschreven.

Ongeluk in onzichtbaar hoekje
Behalve fietsers moeten automobilisten ook hun verantwoordelijkheid nemen in het verkeer om ongevallen te voorkomen. Zo moeten ze zelf goed zichtbaar zijn. Bovendien blijkt uit ervaringen van de dienst Regionale Verkeersondersteuning (RVO) van de politie dat het zicht van automobilisten op het overige verkeer vaak onvoldoende is. Met name bij regenachtig weer of zoals nu bij vorst en sneeuw zijn de autoruiten vaak vies en beslagen. Sommige bestuurders nemen niet eens de moeite de ruiten en spiegels ijsvrij te maken. Dat is gevaarlijk, want een ongeluk zit vaak in een klein, onzichtbaar hoekje.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op www.valopmetjefiets.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.