Veilig op de fiets

22 oktober 2010

PAPENDRECHT - Het wordt steeds vroeger donker, dus het is tijd om actief aan de slag te gaan met de verkeersveiligheid op het gebied van verlichting. Vrijwel dagelijks gebeuren er (bijna)ongelukken omdat vooral fietsers slecht te zien zijn in het donker als ze geen of onjuiste verlichting voeren. Om dit soort ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen besteden onder andere Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en de politie de komende tijd veel aandacht aan fietsverlichting. Jongeren tussen 12 en 24 jaar worden met name aangesproken.

Controles
Het campagneteam van Veilig Verkeer Nederland heeft de afgelopen weken, net als in voorgaande jaren, de fietsenstalling van de scholen bezocht, de fietsen globaal bekeken en de fietsen die niet in orde lijken te zijn voorzien van een folder waarin de actie wordt uitgelegd.
In de herfstvakantie hebben de scholieren alle tijd (gehad) om hun fietsen in orde te maken voor de donkere maanden die gaan komen.

Vanaf 25 oktober 2010 zal het campagneteam van Veilig Verkeer Nederland drie weken lang samen met een mobiele fietsenmaker de scholen bezoeken en de verlichting van de fietsen die vóór schooltijd gratis repareren. De materialen/onderdelen die gebruikt worden zijn voor rekening van de aanbieder van de fiets.
Na deze acties controleert de politie Zuid-Holland-Zuid deze winter in de hele regio vooral in de buurt van scholen en langs schoolthuisroutes. Wanneer fietsen niet in orde zijn kunnen de kosten hiervoor € 41,00 bedragen (inclusief 6 euro administratiekosten). Dat is eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp.
Dat steeds meer fietser hun verlichting op orde hebben blijkt wel uit de volgende cijfers:
In 2008 werden er ruim 4.000 bekeuringen uitgeschreven. In 2009 werden er ruim 2.800 bekeuringen uitgeschreven.

Ongeluk in onzichtbaar hoekje
Behalve fietsers moeten automobilisten ook hun verantwoordelijkheid nemen in het verkeer om ongevallen te voorkomen. Zo moeten ze zelf goed zichtbaar zijn. Bovendien blijkt uit ervaringen van de dienst Regionale Verkeersondersteuning (RVO) van de politie dat het zicht van automobilisten op het overige verkeer vaak onvoldoende is. Met name bij regenachtig weer of vorst zijn de autoruiten vaak vies en beslagen. Sommige bestuurders nemen niet eens de moeite om de ruiten en spiegels ijsvrij te maken. Dat is gevaarlijk, want een ongeluk zit vaak in een klein, onzichtbaar hoekje.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.