Informatieborden bij voormalige molens onthuld

16 september 2010
Informatieborden bij voormalige molens onthuld

PAPENDRECHT - Open Monumentendag 2010: een zonnige dag met de gemoedelijke sfeer van voorbije tijden.

Tijdens Open Monumentendag was ook het museum van Stichting Dorpsbehoud geopend. Velen brachten een bezoek aan de tentoonstelling ‘water… wat een huishouwe’. Deze tentoonstelling toont de waterhuishouding van Papendrecht in vroegere tijden. Als bewoners van het laagste punt van de Alblaserwaard kostte het veel moeite om de waterhuishouding op peil te houden. Daarbij werd gebruik gemaakt van watermolens, maar ook van een in eigen beheer gebouwd gemaal. Op maquettes is dit in beeld gebracht.

Van twee van deze molens zijn de funderingen nog zichtbaar. Cees van der Esch, lid van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, onthulde de informatieborden die bij de resten van deze molens zijn geplaatst. Hij wees op de inzet van Fred van den Beemt die zich heeft ingezet voor het opgraven van de funderingen van een wipwater- Open Monumentendag molen. De funderingen liggen in Westpolder langs de Burgemeester Keijzerweg. In het park Noordhoekse Wiel is door Norbert Zaalberg de oorspronkelijke plek terug gevonden van een tweede molen. Een deel van de fundering van deze molen is weer opgebouwd. De informatieborden geven nu een korte beschrijving wat de bezoeker ter plekke aantreft.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.