Toenemende uitval in pleegzorg baart SP zorgen

04 september 2010
Toenemende uitval in pleegzorg baart SP zorgen

ZUID-HOLLAND - Verschillende media berichten dat de uitval van kinderen uit pleeggezinnen toeneemt. Bij één op de drie kinderen die voor langere tijd in een pleeggezin worden geplaatst, loopt de plaatsing mis. Vorig jaar stopten 2404 pleegouders met de opvang, zo blijkt uit cijfers van Pleegzorg Nederland. “Het stoppen met pleegouderschap kan verschillende oorzaken hebben,” aldus statenlid Eva de Bakker. “Maar we moeten voorkomen dat het zover komt, om nare gevolgen voor kinderen en pleegouders te voorkomen.” De SP statenfractie vraagt het provinciebestuur ondermeer naar de alternatieven voor opvang, zodat geen kinderen tussen wal en schip raken.

Plaatsingen in pleeggezinnen gebeurt via jeugdzorg. Dat is een provinciale taak is en daarom heeft de SP statenfractie vragen gesteld over de situatie in Zuid-Holland aan Gedeputeerde Staten. De partij wil de Zuidhollandse cijfers weten. Daarnaast vraagt statenlid De Bakker hoe wordt voorkomen dat pleegouders en kinderen uitvallen.

De SP vraagt verder waar en hoe de kinderen en jongeren worden opgevangen als een plaatsing mislukt. Ook wil ze weten hoe pleegouders worden opgevangen na een mislukte plaatsing. “Het is geen makkelijke beslissing om te stoppen met het pleegouderschap,” zegt De Bakker. “Vaak is er veel gebeurd in een gezin en dus moeten de pleegouders goed opgevangen worden. En het is natuurlijk belangrijk dat kinderen niet uit beeld raken voor verdere hulp en zorg.”

Mede om die reden is het van belang dat er voldoende crisispleeggezinnen zijn. In het verleden waren er te weinig crisispleeggezinnen en dus wil Eva de Bakker of er inmiddels voldoende crisispleeggezinnen zijn in de provincie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.