Provincie Zuid-Holland gaat voor duurzame openbare verlichting

03 september 2010

ZUID-HOLLAND - De provincie Zuid-Holland gaat de komende twaalf jaar 17% energie besparen op openbare verlichting langs de provinciale wegen. 10% van de besparing wordt in de eerste zes jaar gerealiseerd. Om de beoogde besparing te halen, neemt de provincie verschillende maatregelen en geeft hiermee het goede voorbeeld. Dit hebben Gedeputeerde Staten dinsdag 31 augustus besloten.

De maatregelen passen binnen de energiedoelstellingen van de provincie waarin gestreefd wordt naar 20% minder CO2 uitstoot, 20% efficiënter energiegebruik en 20% duurzame opwekking in 2020 in Zuid-Holland'.

Verlichting alleen indien noodzakelijk
De provincie ontwikkelt een model waarmee wordt gekeken of openbare verlichting noodzakelijk en gewenst is vanwege de verkeersveiligheid of de sociale veiligheid. Dat geldt voor  onoverzichtelijke situaties zoals drukke kruisingen, rotondes, tunnels en fietsoversteekplaatsen.

Duurzaamheid
Voor de openbare verlichting op provinciale wegen worden vanaf nu alleen duurzame materialen gebruikt. Op dit moment gebruikt de provincie al groene stroom voor de openbare verlichting. In een proefproject wordt dit najaar ervaring opgedaan met het gebruik van LED-lampen. De ontwikkeling daarvan maakt het gebruik op steeds meer plaatsen mogelijk waardoor de openbare verlichting steeds duurzamer zal worden.

Minder lichtvervuiling

Ook wordt de lichtvervuiling verminderd door actieve wegmarkering toe te passen op plaatsen waar openbare verlichting niet echt noodzakelijk is, maar het verloop van de weg duidelijk moet zijn. Actieve wegmarkering is een markering in het wegdek die zelf licht geeft met behulp van LED-lampjes. Daarbij worden zonnecellen als energiebron gebruikt. Ook gaat de provincie dimbare verlichting toepassen. Wanneer er ’s nachts weinig verkeer is wordt bij dimbare verlichting de lichtsterkte verminderd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.