Start regionale trainingen verantwoord Alcoholgebruik in Papendrecht

08 juli 2010

PAPENDRECHT - Het aantal kinderen met alcoholvergiftiging neemt fors toe. Dit blijkt uit cijfers van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid die op verzoek van het regionale alcoholpreventieprogramma ‘Verzuip jij je toekomst?!’ in kaart zijn gebracht. In 2009 zijn 34 kinderen in de leeftijdscategorie van 14 t/m 19 jaar door ambulancepersoneel behandeld met als belangrijkste geregistreerd letsel ‘alcoholvergiftiging’. Als de cijfers van het eerste kwartaal van 2010 worden afgezet tegen die van 2009 is er sprake van een stijging van maar liefst 50%. Uit deze cijfers blijkt dat alcoholconsumptie onder jongeren hoog is.

Overmatig alcoholgebruik leidt bij deze doelgroep tot gezondheidsrisico’s en problemen met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. Zo schaadt alcohol de ontwikkeling van de hersenen. Het kan zelfs leiden tot definitieve hersenbeschadiging. Bovendien geldt: Hoe jonger kinderen alcohol drinken, hoe groter het verslavingsrisico op latere leeftijd. Ook liggen andere negatieve gevolgen op de loer, zoals alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen, slechte schoolprestaties en agressie. Trainingen Verantwoord alcoholgebruik vrijwilligers sportkantines

Vanuit het programma Verzuip jij je toekomst?! krijgen alle barvrijwilligers van sportkantines een training Instructie Verantwoord Alcoholgebruik aangeboden. Vorige week hebben de Papendrechtse sportverenigingen als eerste in de regio een brief gekregen om zich aan te melden voor deze gratis training. De bedoeling is om de vrijwilligers van de sportkantines voldoende kennis en vaardigheden te geven om verantwoord alcohol te schenken. Gebleken is dat met name in sportkantines in 67 % van de gevallen alcohol geschonken wordt aan jongeren onder de 16 jaar. Op die manier komen jongeren al vroeg in aanraking met alcohol. In de training wordt geleerd welke voorwaarden in de Drank- en horecawet staan en hoe voet bij stuk te houden. ‘Verzuip jij je toekomst?!’ wil starten met oudercomité

In de omgeving van jongeren spelen ouders en opvoeders een belangrijke rol bij het drinkgedrag van hun kinderen. Zowel op jonge leeftijd als bij pubers. De invloed van de ouders speelt zelfs een grotere rol in het drinkgedrag van hun kinderen dan de invloed van leeftijdsgenoten. Kinderen die geen alcohol mogen drinken, doen dat over het algemeen ook niet. Ouders moeten daarom duidelijk regels stellen. Het is de bedoeling dat het oudercomité op regelmatige basis bijeen komt en dat er per jaar enkele acties zijn in de regio Zuid-Holland zuid om in contact te komen met andere ouders.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bemensen van een infostand op een braderie in onze regio of het geven van een voorlichting op een ouderavond van een school. Heeft u interesse dan bent u welkom om, uiteraard geheel vrijblijvend, kennis te komen maken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janka Smeitink tel: 078-770 85 00 of mail: jsmeitink@ggdzhz.nl). Verzuip jij je Toekomst?!

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid willen, samen met belangrijke partners als de GGD, Openbaar Ministerie en Politie, het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Hiervoor is het programma ‘Verzuip jij je toekomst?! opgezet. Vanuit dit programma wil men met voorlichtingsactiviteiten, maar ook door strengere wet- en regelgeving en handhaving het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Meer informatie over dit programma vindt u op www.verzuipjijjetoekomstzhz.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.