In memoriam: Gerrit de Heer

21 juni 2010
In memoriam: Gerrit de Heer

PAPENDRECHT - Op vrijdag 18 juni is Gerrit de Heer, ere-voorzitter van PKC, na een ziekbed overleden. Sinds 1952 was hij nauw betrokken bij de vereniging. Met zijn markante persoonlijkheid was hij vele jaren het boegbeeld van PKC.  Als korfballer maar zeker ook als bestuurder was hij ambitieus en een doorzetter. Tijdens zijn voorzitterschap (van 1966-1972 en van 1978-1992) zag hij de vereniging groeien van de kleine club aan het Slobbengors tot de het grote PKC met bijna 1000 leden en de mooie accommodatie aan de Andoornlaan.

Die groei is zeker ook te danken aan Gerrit. Als verenigingsmens wist hij PKC strategisch door de jaren heen te loodsen en konden, dankzij zijn enorme inzet grote projecten gerealiseerd worden. Als hoogtepunt noemen we de bouw van de PKC-hal.
Ondanks de grote gehechtheid aan het Slobbegors zag Gerrit destijds de mogelijkheden van een nieuwe sporthal in de -toen nog- zeer verlaten Oostpolder. Het bleek een goede keus te zijn: nu staat de accommodatie temidden van een drukbevolkte wijk.

Gerrit was altijd op het PKC-terrein te vinden. Naast bestuurder was hij ook een doener. 's Morgens vroeg hing hij de vlaggen in top, was hij aanspreekpunt voor iedereen en bleef hij de hele dag kijken naar de diverse wedstrijden.
Gerrit was een korfballer in hart en nieren. Eerst zelf als speler van het eerste team en later langs de lijn beleefde hij de wedstrijd intens mee. Niets was te veel als het om PKC ging: van het stencilen van de weekbrief tot en met het vergaderen met zijn bestuur. Ook als lid van de technische commissie (1969)sprak hij mee over de gang van zaken in de korfbalsport.

In 1992 droeg hij de voorzittershamer over. Bij zijn drukbezochte afscheidsreceptie in september van dat jaar ontving Gerrit de zilveren erepenning van de Gemeente Papendrecht, het ereteken van K.N.K.V. en het ereteken van de afdeling Zuid-West van de K.N.K.V.

Na 1992 rustte Gerrit niet op zijn lauweren. Aktief als hij was zag hij nog veel taken binnen de vereniging. Een aantal jaren bemoeide hij zich met Publiciteit en Voorlichting. Daarna werd diverse keren een beroep gedaan op zijn deskundigheid en ervaring. Nooit zei hij nee. Hij was behulpzaam bij toernooien, organisatie rondom EK’s, het herzien van de verenigingsstatuten en vooral ook was hij aanspreekpunt bij de bouw van de Oostpolderhal.
Altijd bleef hij PKC trouw.
Het promoten van korfbal stond bij hem centraal. Naast zijn PKC-activiteiten vond hij ook nog tijd om als afgevaardigde voor de afdeling Zuid-West een fusie-proces te begeleiden. Tevens was hij voor de KNKV betrokken bij de organisatie van de Challenge.

In 2007 werd hij tijdens de Algemene Ledenvergadering van PKC unaniem benoemd tot Erevoorzitter. Op 24 april van dit jaar opende hij de tentoonstelling in de PKC-hal ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de vereniging. Toen wist hij al dat hij leed aan een slopende ziekte. Het was zijn laatste officiële daad bij PKC.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.