Klantvriendelijke aangifte van verloren paspoort en rijbewijs

18 juni 2010
Klantvriendelijke aangifte van verloren paspoort en rijbewijs

PAPENDRECHT - ‘Ik ben mijn paspoort kwijt, wat nu?’ Het antwoord hierop is vanaf maandag 14 juni 2010 een stuk eenvoudiger geworden in de regio Zuid-Holland Zuid. Vanaf die dag hoeven burgers bij verlies van hun identiteitsbewijs (Nederlands paspoort, rijbewijs of ID-kaart) niet langer eerst aangifte te doen bij de politie. Zij kunnen meteen bij de afdeling Publiekszaken in hun gemeente melding doen van het verlies en een nieuw document aanvragen en ophalen. Fraude wordt hard aangepakt: de politie doet onderzoek naar alle gevallen waarbij twijfels over het verlies zijn. De nieuwe werkwijze vloeit voort uit de pilot Vermissing Document van de politie en de gemeenten in Zuid-Holland Zuid. Het project is opgezet in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Voor de inwoners moet hiermee de dienstverlening verbeteren: zij kunnen bij verlies gemakkelijker en sneller een nieuw document aanvragen en ophalen.

Aangifte bij de politie is niet meer nodig; dat levert niet alleen gemak voor de inwoners maar ook een flinke tijdsbesparing voor de politie op. In geval van diefstal moet nog wel aangifte bij de politie worden gedaan.

Fraude onderzocht  
Het het project willen politie en de gemeenten ook meer inzicht krijgen in documentfraude. Mensen die veelvuldig hun id-papieren kwijtraken, worden direct doorgestuurd naar de politie. De vreemdelingenpolitie doet nader onderzoek naar deze ‘twijfelgevallen’, waarbij er geen sprake van fraude hoeft te zijn.

Cijfers
In de regio Zuid-Holland Zuid worden jaarlijks ruim 8.000 identiteitsbewijzen als vermist opgegeven. Driekwart daarvan bestaat uit reisdocumenten. Sinds 2003 stijgt het aantal aangiften jaarlijks met 6%, 400 burgers hebben in dit tijdbestek drie keer of vaker aangifte van vermissing van hun document gedaan. In Papendrecht zijn dat 250 identiteitsbewijzen op jaarbasis.

Informeren
De nieuwe werkwijze is maandag 14 juni 2010 ingegaan. Inwoners worden door middel van berichten in de media, op websites en folders en posters bij de afdeling Publiekszaken van de gemeenten en op politiebureaus hierover geïnformeerd. Ook zijn alle medewerkers aan de gemeente- en politiebalies op de hoogte van deze nieuwe procedure, zodat zij u goed kunnen informeren

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.