Oud-Hollandse keuken in ere hersteld bij Rivas

07 juni 2010
Oud-Hollandse keuken in ere hersteld bij Rivas

PAPENDRECHT - Het Facilitair Expertisecentrum van Rivas Zorggroep is gestart met kookworkshops voor medewerkers van alle woonzorgcentra van Rivas. Tijdens deze bijeenkomsten leren de deelnemers gerechten van vroeger te bereiden en wordt uitleg gegeven over verschillende kooktechnieken. Een groot succes, zo bleek vorige week. Ook is voor alle woonzorgcentra een kookboek gemaakt waarin de recepten van vroeger beschreven zijn.

Kookworkshops
In de workshop leren medewerkers en vrijwilligers de basiskooktechnieken. Ook wordt er  aandacht besteed aan wet- en regelgeving waaraan een zorginstelling zich moet houden. Verder komt menuplanning, menuopbouw en gezonde voeding aan de orde. 'Ik wist niet dat je met koolrabi zoveel kon variëren', aldus een medewerker. 'Het kost ook veel minder tijd dan ik had verwacht, zeker als je het goed voorbereid.'
De workshops zijn door het Facilitair Expertisecentrum ontwikkeld in samenspraak met de afdeling Opleiden van Rivas.

Kookboek
In steeds meer woonzorgcentra van Rivas wordt zelfstandig door medewerkers en vrijwilligers gekookt, waar mogelijk samen met de bewoners. Het Facilitair Expertisecentrum van Rivas heeft een kookboek gemaakt voor alle woonzorgcentra binnen Rivas. In het kookboek staan recepten van vroeger en tips over bijvoorbeeld gezonde voeding en seizoensgroenten.
Met het kookboek komt het Facilitair Expertisecentrum tegemoet aan de wensen van de bewoners. Er is namelijk gekozen voor traditionele recepten, die door de jongere generatie niet of nauwelijks meer op tafel worden gezet. Het herinnert de bewoners aan 'die goede oude tijd'. Tijdens de workshops worden gerechten uit het kookboek bereid. 'Ik had nog nooit van raapstelen gehoord. Maar nu ik het gemaakt en geproefd heb ga ik het zeker ook voor de bewoners maken', vertelt een medewerker. Het gezellig samen koken, het samen zijn en samen de maaltijd uit vroegere tijden eten, draagt bij aan de sfeer van vroeger. Het past in het Planetree-concept dat Rivas hanteert: zorg vanuit het perspectief van de patiënt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.