Culturele Raad steunt behoud boomfossiel

28 mei 2010
Culturele Raad steunt behoud boomfossiel

PAPENDRECHT - Het bestuur van de stichting Culturele Raad Papendrecht heeft gisteren besloten financiële steun te verlenen aan het behoud van een 4000 jaar oude boomfossiel, die onlangs in de Oostpolder gevonden werd.

De veeneik kwam tevoorschijn bij het verbreden van een sloot. Hoewel er meerdere werden aangetroffen, trok deze eik in het bijzonder de aandacht vanwege zijn omvang: het fossiel is ongeveer 7 meter lang en heeft een diameter van ongeveer 86 cm tot 1 meter (bij de wortels). Het is de grootste veeneik die tot nu toe in de Alblasserwaard is gevonden. Men schat dat de boom tussen 400 en 450 jaar oud is geworden. Hij moet omstreeks 2000 v. Chr. zijn omgevallen.

Hoewel de meeste van dit soort bomen als grof vuil worden afgevoerd, is besloten deze te behouden. De boom is te bezichtigen op het terrein van de "Fruitheerlijkheid" in de Kerkbuurt. Met de steun van de CRP zal de exacte leeftijd worden bepaald. Bovendien zal een aantal voorzieningen worden getroffen voor de bescherming van het fossiel tegen weer en wind.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.