4000 jaar oude Veeneik gevonden

19 november 2009
4000 jaar oude Veeneik gevonden

PAPENDRECHT - Tijdens graafwerkzaamheden in de Oostpolder op ± 3m diepte werd een oereik gevonden. Voorzichtig hebben de bouwvakkers en archeoloog de eik op het droge gelegd. Door eerdere vondsten en onderzoeken durft de archeoloog te vermelden dat de datering van deze eik ± 2000 Voor Christus is. En dat de boom ± 400 jaar oud is geworden. De leeftijd is opmerkelijk voor deze omgeving.

Omdat het veen geen goede houvast bood vielen de bomen vaak al op jongere leeftijd om. Het vermoeden is dat deze eik aan de oever van de riviertje heeft gestaan en daarom deze dikte heeft kunnen bereiken. De eik moest een 'veilig' plekje krijgen. De archeoloog dacht aan een plekje bij de Heerlijkheid van Papendrecht. Dit is tenslotte een historische plek.

U kunt hem bewonderen op het erf, tijdens openingstijden van de winkel. De foto tonen de plaatsing, symbolisch gezien na 4000 jaar weer licht.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.