Expositie archeologische vondsten De Meent

17 mei 2010
Expositie archeologische vondsten De Meent

PAPENDRECHT - In samenwerking met de Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft de Archeologische Werkgemeenschap Nederland afd. Lek-en Merwestreek vondsten tentoongesteld in de Openbare Bibliotheek van Alblasserdam. De vitrines tonen vondsten van aardewerk, metaal en twee schoenen die in 2005 tevoorschijn kwamen door graafwerk aan de parkeerkelder van winkelcentrum De Meent. Het was een belangrijk punt voor de verbinding naar Dordrecht. De bewoners gooiden vanaf ca. 1300 hun afval vooral in de Veerwegvliet, waar boeren/ schippers vanuit de Alblasserwaard hun producten aan het Oude Veer aan wal zette.

Er werd van alles aangetroffen o.a. schoeisel, pikhaken, scharen, lepels en aardewerk. Een deel ervan is tentoongesteld. Verder is materiaal te zien afkomstig uit de Merwedeoever te Papendrecht, gevonden in de jaren '50 en '60, waar in de 17de tot en met de 19de eeuw huisvuil werd gestort. Het oudste en meest bijzondere voor de geschiedenis van de West-Alblasserwaard zijn de onverwachte vondsten uit de middeleeuwen in polder Het Nieuwland (nu Nieuwland Parc) na kleiafgraving in 1996. Daar kwamen een reeks van woonheuvels tevoorschijn die ooit verbonden waren door een dijkje, gedateerd tussen 1050 en kort na 1200. Door overstromingen en aardhaling moest het dijkje worden opgeheven. Een groot deel van de huidige Hoogendijk is dus verlegd. Er is o.a. kogelpotaardewerk uit 1100 - 1200 te zien.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.