Toppers LOC-techniek op cursus bij Visser & Smit Hanab

15 april 2010
Toppers LOC-techniek op cursus bij Visser & Smit Hanab

PAPENDRECHT - Acht deelnemers van het Lokaal Opleidingscentrum West Alblasserwaard (LOC) kregen op vrijdag 26 maart 2010 een certificaat van Visser & Smit Hanab. Hiermee sloten zij de training 'pijpfitten en lassen' af die zij bij deze aannemer gevolgd hadden. Deze leerlingen vielen het afgelopen schooljaar op tijdens hun werkzaamheden in de techniekhal van het LOC. Daarom kozen de docenten en de leermeester hen uit voor deze tweedaagse cursus.

Onder leiding van twee ervaren medewerkers van Visser & Smit Hanab breidden de leerlingen de  basisvaardigheden fitten, lassen en metaalbewerking verder uit. Meer dan tijdens de normale activiteiten in het LOC was er aandacht voor “de echte objecten”, zoals grote buizen en flenzen.

De groep bestond uit leerlingen vmbo drie en vier van de samenwerkende scholen in het LOC: het Willem De Zwijger College, CSG De Lage Waard en het Griendencollege en een leerling van Praktijkschool De Sprong. Deze training vormde de afronding van een jaar praktijkleren in het LOC en gaf de essentie van het project weer: een intensieve samenwerking tussen de scholen onderling en tussen onderwijs en bedrijfsleven in de West-Alblasserwaard.

Voorafgaand aan de daadwerkelijke uitreiking van de certificaten kregen de leerlingen een film te zien over het project De IJ-kruising, een voorbeeld van een groot project van Visser & Smit Hanab. John, een vierdejaarsleerling van CSG De Lage Waard, zou later graag aan zo'n project mee willen werken. "Vooral het moment dat ze de leiding door de grond heen halen, vond ik mooi om te zien. Dat zou ik wel willen doen, liefst over de hele wereld."

Daarna vertelde projectleider Hans Planken wat er te zien was op de fotowand in de kantine. De leerlingen stelden zelf nog allerlei vragen en hadden duidelijk interesse in de werkzaamheden. Vooral de grootte van de machines en de benodigde trekkracht spraken tot de verbeelding van onder andere Dylan, een leerling van het Griendencollege. Van veel projecten van Visser & Smit Hanab zie je niets meer als ze klaar zijn: de leidingen zitten onder de grond en de ketels zitten in grote gebouwen. Dat maakt Cornelis, een derdejaarsleerling van CSG De Lage Waard, niets uit: "het is leuk om te doen en je weet zelf hoe mooi het gemaakt is."

Ten slotte reikte leermeester Piet Zanen - die zelf zijn laatste werkdag bij Visser & Smit Hanab had - de certificaten uit aan de leerlingen. Daarna konden leerlingen, leermeesters en andere aanwezigen genieten van wat drinken en een bittergarnituur.

Projectleider Theo Koot van het LOC West-Alblasserwaard is blij met de samenwerking met Visser & Smit Hanab. Theo Koot: "Het is een belangrijke partner van de techniekhal in het LOC. Met deze certificaten geeft dit bedrijf iets extra's aan deze leerlingen. Bovendien maakt het de nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven en scholen uit de regio zichtbaar en tastbaar." Ook Lilian van Diemen, contactpersoon voor het LOC en opleidingscoördinator van Visser & Smit Hanab, kijkt met plezier terug op de training en is blij met de inzet en het enthousiasme van de leerlingen. Lilian van Diemen: "We hopen dat ze enthousiast en gemotiveerd blijven, voor de metaaltechniek maar natuurlijk ook voor ons bedrijf."
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.