Eén dienst voor uitvoering milieutaken in Zuid-Holland Zuid

08 april 2010

ZUID-HOLLAND ZUID - Gemeenten en provincie richten eerste Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) van Nederland op

De provincie Zuid-Holland en de regio Zuid-Holland Zuid hebben op 7 april in Dordrecht het startschot gegeven voor de oprichting van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, de eerste Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) van Nederland. De dienst gaat namens gemeenten en provincie alle milieutaken in de regio Zuid-Holland Zuid uitvoeren en milieuadvies in ruimtelijke ontwikkeling verzorgen.  Ook voert de dienst in mandaat taken voor enkele gemeenten uit op het terrein van bouw- en woningtoezicht en brandveiligheid. De dienst start per 1 januari 2011 met ongeveer 260 medewerkers in het regiokantoor in Dordrecht.

RUD’s of omgevingsdiensten moeten de dienstverlening op milieugebied aan burgers en bedrijfsleven vergemakkelijken en de overheid als vergunningverlener en handhaver slagvaardiger maken. Door kennis en expertise te bundelen binnen één organisatie kan de overheid beter reageren op de steeds complexere milieuwet- en -regelgeving. Het kabinet wil een landelijke dekkend netwerk van RUD’s of omgevingsdiensten. De provincie Zuid-Holland bijt met Zuid-Holland Zuid het spits af en loopt landelijk voorop met de vorming van de RUD’s.
 
De omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid is een gemeenschappelijke regeling van 19 gemeenten en de provincie Zuid-Holland. De overheden blijven bestuurlijk eindverantwoordelijk voor de vergunningverlening en handhaving.

Eén vergunning
De omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid sorteert ook alvast voor op de omgevingsvergunning, waarmee burgers en bedrijven vanaf 1 juli te maken krijgen, als het gaat om de zaken die fysieke leefomgeving aangaan. Dat regelt de zogeheten Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). De Wabo brengt ongeveer 25 regelingen in één nieuwe omgevingsvergunning onder. Het gaat hierbij om bouw-, milieu-, natuur- en monumentenvergunningen. Burgers en ondernemers hebben met de Wabo nog maar te maken met één loket, één beschikking en één procedure. Een omgevingsdienst zorgt dat een groot deel van de omgevingsvergunning inderdaad kan worden afgehandeld door één loket.

Regionaal integraal toezicht
De omgevingsdienst wordt belast met integraal toezicht voor de regio Zuid-Holland Zuid. Tot die tijd gebeurt dit nog door de milieudienst en de provincie. De omgevingsdienst handelt vanaf 1 januari de milieuklachten voor de gehele regio Zuid-Holland Zuid af. Er is dan geen onduidelijkheid meer of een klacht bij provincie of milieudienst thuishoort.

Woensdag 7 april is met alle betrokken partijen op het huidige kantoor van de milieudienst Zuid-Holland Zuid in Dordrecht gevierd dat de gemeenschappelijke regeling een feit is. Secretaris-generaal Hans van der Vlist van het ministerie van VROM en plaatsvervangend directeur-generaal Arie IJzerman waren bij de bijeenkomst aanwezig. Zij spraken hun waardering uit voor de voortvarendheid die de provincie Zuid-Holland en de gemeenten in Zuid-Holland Zuid aan de dag hebben gelegd.

RUD-netwerk in Zuid-Holland
Met andere regio's in Zuid-Holland zijn de voorbereidingen in volle gang om tot RUD’s of omgevingsdiensten te komen. Uiterlijk 2012 heeft de provincie Zuid-Holland een dekkend netwerk van vijf RUD's. In totaal gaan circa driehonderd voltijdsbanen van het provinciaal ambtelijk apparaat over naar een van de Zuid-Hollandse RUD's.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.