Binnenvaart profiteert van Papendrechtse walstroom

05 maart 2010

PAPENDRECHT - Met de onthulling van een nieuw verkeersbord in de Papendrechtse jachthaven maakte wethouder André van Leeuwen bekend dat binnenvaartschippers nu stroom kunnen afnemen vanaf de wal. De voorziening is niet alleen een gemak voor de scheepvaart, maar ook milieuvriendelijker. Het gebruik van eigen (diesel)generatoren is nu namelijk niet meer nodig. Dat levert een verbetering van de luchtkwaliteit op en minder geluidhinder voor direct omwonenden. Voor het gebruik van walstroom zijn meerdere mogelijkheden om deel te nemen en af te rekenen, o.a. met creditcard en mobiele telefoon. Belangrijk is dat ook buitenlandse schippers stroom kunnen afnemen.
 
Ook het onthulde bord - met daarop een pictogram van een stekker met de aanduiding 230 / 400 Volt - verdient een speciale vermelding. De Drechtsteden hebben het bord ontwikkeld, omdat er nog geen verkeersteken beschikbaar is. De kans is aanwezig, dat het bord landelijk wordt ingevoerd en dat het wordt opgenomen in het Binnenvaart Politie Reglement. De walstroomkast in Papendrecht is één van de in totaal 38 kasten en 97 openbare aansluitingen die in de Drechtsteden worden geplaatst in het kader van het Regionaal Programma Luchtkwaliteit 2006-2010 Drechtsteden. Hierin is een analyse gemaakt van luchtvervuiling en zijn concrete maatregelen geformuleerd. Vanwege het grote milieuvoordeel draagt de Europese Commissie 1,12 miljoen bij aan dit project. Ook de Provincie Zuid-Holland levert een financiële bijdrage.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.