Regionale SGP en CU bijeen in Dordrecht

17 februari 2010
Regionale SGP en CU bijeen in Dordrecht

DRECHTSTEDEN - Mr. drs. Pieter Verhoeve, vanaf 16 februari raadslid in Dordrecht, begon maandagavond de Christenunie/SGP regiobijeenkomst als quizmeester. Hij vroeg aan de nestor van de Tweede Kamer, Bas van der Vlies, hoeveel inwoners Dordrecht telde. De fractievoorzitter van de SGP koos voor honderdduizend inwoners. Daarmee deed hij de stad Dordt 20.000 inwoners te kort. Het is overigens al jarenlang een imagoprobleem voor de stad. Vaak wordt het aantal inwoners landelijk lager geschat, dan dat er werkelijk wonen. Dordrecht zit thans net rond de 118.000 inwoners. Verhoeve trad daarna als debatleider op tussen senator prof. Roel Kuijper (Christenunie) en Van der Vlies.

Volgens Van der Vlies moeten landelijke politici zich terughoudend opstellen bij de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. Hij zei dit op een avond waar raadsleden van Christenunie en SGP van de zes Drechtsteden zich samen lieten horen in een volle zaal met tweehonderd aanwezigen. De combinatie wilde zo laten zien sterk te staan in de Drechtstreek.

Geloof in de Drechtsteden stond ook als een motto centraal. Ook ging het over de wet maatschappelijke ondersteuning, waarbij volgens een stelling de kerken onzichtbaar zouden zijn.

Volgens Christenunie senator Roel Kuiper worden de kerken, mede op verzoek van de overheid meer zichtbaar. Hij zei zich daarover ook door wethouder Aaike Kamsteeg van Dordrecht meer laten informeren.

Gespreksleider Verhoeve plaatste wel als kanttekening dat vrijwillgers in de kerken vooral actief zijn in de eigen kerk.

Senator Kuijper deed nog als suggesties dat kerken in onderling overleg wijken zouden kunnen adopteren, waar veel problemen spelen.

Geen Drechtstad natuurlijk, maar een Drechtraad natuurlijk met een soort gemeenteraad. Zo werd het regionaal overleg gepresenteerd. Een aantal opmerkingen daaruit: Binnenstad van Dordrecht moet een opwaardering krijgen. Het is groot dat de overlast van de Derde Merwedehaven stort een regionaal probleem is geworden Veel waardering voor de net vertrokken burgemeester van Dordrecht, Ronald Bandell.

Christenunie/SGP is factor van betekenis in de Drechtraad. Floriade was voor partij een moeilijk dossier in verband met activiteiten op zondag en dat is niet doorgegaan. Communicatie over de Drechtsteden is van groot belang. Dat moet meer worden. Christenunie/SGP wil de gemeenteraadsfractie meer verbinden met de Drechtraad. Geloof in de Drechtraad. Wie praat over een Drechtstad, één gemeente, zou als een ketter verbannen moeten worden.

Foto: Kees Andriesse

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.