Mark Huijzer: "Ik steun Drechtwerk, maar blijf sceptisch"

19 januari 2010

PAPENDRECHT - Het CU-raadslid Mark Huijzer vertelt over zijn bezoek aan Drechtwerk:

"Eigenlijk is het wel vreemd: we hebben het al jaren over Drechtwerk, maar ik ben er nog nooit geweest. Deze week is daar verandering in gekomen. In het kader van een door Drechtwerk georganiseerd werkbezoek voor gemeenteraadsleden, ben ik voor het eerst bij Drechtwerk over de vloer geweest. Het complex aan de Kamerlingh Onnesweg in Dordrecht is groot en dat is ook wel nodig als je bedenkt dat daar in totaal ca. 800 mensen werken. Het merendeel van de medewerkers (ca. 2200 in totaal) werkt dus buiten. Al enige tijd wordt binnen Drechtwerk gesproken over het concept "Van binnen naar buiten". De doelstelling is om elke medewerker van de sociale werkplaats te begeleiden naar een reguliere baan (van binnen naar buiten, dus).

Sinds 1 januari 2010 wordt er echter echt werk van gemaakt. Er zijn 10 trajectcoördinatoren aangesteld, die alle medewerkers van Drechtwerk (de doelstelling is 400 medewerkers per jaar) begeleiden om te komen tot een trajectplan, waarin individuele wensen van de medewerkers zijn vastgelegd. Het is de bedoeling dat Drechtwerk van een productgerichte organisatie weer een mens-gerichte organisatie wordt. Drechtwerk is en leer- en ontwikkelbedrijf.

De nieuwe directeur Marko Wilke kan er in ieder geval gepassioneerd over vertellen, ondanks het feit dat hij nog maar een paar maanden bij Drechtwerk als directeur betrokken is.

We mochten een kijkje nemen op de afdeling electronica. Leuk om te zien hoe toegewijd de medewerkers bezig zijn. Hoewel vaak gebruik wordt gemaakt van geavanceerde machines en technieken, wordt daarmee ook gezorgd voor veel werkgelegenheid op een relatief eenvoudig niveau. De problemen het afgelopen jaar (jaren) lagen dan ook niet op de werkvloer, maar moeten worden gezocht bij het management van Drechtwerk.

Drechtwerk blijft een spagaat-dossier: aan de ene kant wil ik graag het werk van Drechtwerk steunen. Het is belangrijk om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een veilige en vertrouwde werkomgeving te bieden. Anderzijds blijf ik sceptisch. Al die tijd zijn er mooie verhalen geweest dat het lek bij Drechtwerk nu toch echt boven water was. De komende commissievergadering staat het rapport op de agenda dat het college op speciaal verzoek van de gemeenteraad heeft laten maken. Het rapport concludeert dat het niet wenselijk is om het bestuursmodel van Drechtwerk te wijzigen of zelfs uit de gemeenschappelijke regeling te treden. Ter voorbereiding op die discussie (en voor de beeldvorming) was het in ieder geval goed om het werkbezoek af te leggen."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.