Sociale Dienst Drechtsteden draagt dossiers over aan SIOD

18 januari 2010
Sociale Dienst Drechtsteden draagt dossiers over aan SIOD

DRECHTSTEDEN - Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Dordtse wethouder Spigt, namens de Sociale Dienst Drechtsteden, hebben vandaag een overeenkomst getekend waarbij de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) de strafrechtelijke opsporing van fraude voor de betreffende gemeenten zal uitvoeren. Staatssecretaris Klijnsma tijdens de ondertekening: “De uitbesteding van de opsporing van fraude van de Drechtsteden aan de SIOD levert voordelen op voor de gemeente en voor de burger. De opsporing van fraude krijgt een impuls. Het levert efficiencyvoordelen op, doordat het proces van uitkeringsverstrekking tot handhaving anders wordt ingericht. Voor de inwoners van gemeenten neemt de transparantie toe, omdat er een heldere scheiding is tussen controle en opsporing.”

Klijnsma benadrukt dat gemeenten zelf volledig verantwoordelijk blijven voor het gehele proces van uitkeringsverstrekking tot opsporing. Gemeenten zijn en blijven verantwoordelijk voor hun eigen handhavingsbeleid. “Dat ligt vast in de wet en dat veranderen we niet”, aldus Klijnsma. Maar zodra een strafrechtelijke aanpak is vereist, dan draagt de Sociale Dienst Drechtsteden onderzoek over aan de SIOD. Zo krijgen gemeenten meer handen vrij voor bijvoorbeeld preventie, het voorkomen van fraude door goede voorlichting.

Wethouder Spigt tijdens de overdracht van drie symbolische dossiers: “De uitbesteding van taken van de Sociale Dienst Drechtsteden aan de SIOD vloeit voort uit het succesvolle fraudebeleid dat de Sociale Dienst de afgelopen jaren heeft gevoerd. Het aantal strafrechtelijke zaken is sterk gedaald door betere preventie, voorlichting en meer aandacht voor handhaving bij alle medewerkers.” Klijnsma biedt ook andere gemeenten de mogelijkheid gebruik te maken van de SIOD-expertise en een beroep te doen op deze dienst bij de opsporing van uitkeringsfraude. De samenwerking met de SIOD voor het opsporen van uitkeringsfraude in Arnhem is recent goed verlopen en heeft goede resultaten opgeleverd.

De intergemeentelijke Sociale Dienst Drechtsteden omvat de gemeenten Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht en telt een verzorgingsgebied van in totaliteit zo’n 250.000 inwoners. De SDD is daarmee in omvang de vijfde sociale dienst van Nederland. Bijzonder is dat de zes deelnemende gemeenten hebben gekozen voor een gemeenschappelijk beleid op het gebied van sociale zaken. De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst is een onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en houdt zich bezig met de strafrechtelijke handhaving van de wet- en regelgeving op het terrein van werk en inkomen.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.