Minder bureaucratie in de jeugdzorg

12 januari 2010

ZUID HOLLAND - De provincie Zuid-Holland en de jeugdzorginstellingen gaan de bureaucratie in de sector verminderen. Zo zal jeugdzorg de indicatie voor zorg vereenvoudigen en de uitwisseling van gegevens optimaliseren. Eind 2010 moet de bureaucratie met 30% zijn teruggebracht. Deze week heeft de provincie het plan van aanpak toegestuurd aan minister Rouvoet.

Om bureaucratie te verminderen gaat de provincie samen met Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland en de zorgaanbieders een aantal concrete acties uitvoeren. Zo worden de registratieverplichtingen bij de indicatieprocedure verminderd. Daarnaast wordt de registratie van gegevens zo vormgegeven dat de informatie tegelijkertijd beschikbaar is voor de professionals, de jeugdzorgorganisatie èn de provincie. Verder zorgen Bureau Jeugdzorg en de zorgaanbieders voor een optimale digitale uitwisseling van gegevens. Deze uitwisseling gebeurt in goed overleg met cliënten en moet voorkomen dat cliënten meerdere keren hetzelfde verhaal moeten vertellen. Ook wordt het BurgerServiceNummer ingevoerd en zal de informatie voor cliënten verbeteren.

"Veel cliënten en jeugdzorgprofessionals hebben last van bureaucratie in de sector. Wij hebben aan hen gevraagd waar de ergste vormen van bureaucratie zich voordoen. Cliënten struikelen het meest over de procedures bij de indicatiestelling van Bureau Jeugdzorg. Professionals vinden het ontbreken van gestructureerde uitwisseling van cliëntgegevens het grootste probleem", aldus gedeputeerde
Tonny van de Vondervoort. "Met de minister was eerder afgesproken om de bureaucratie met 25% terug te brengen. Wij doen er in Zuid-Holland nog een schepje bovenop tot 30%. Dit past bij ons programma Provincie Nieuwe Stijl dat staat voor een effectieve en efficiënte overheid met weinig regeldruk."

Landelijk is een standaard ontwikkeld waarmee de regeldruk kan worden gemeten. De gemiddelde score voor cliënten is 10,2 is en voor professionals 10,4. De meting wordt in 2011 opnieuw verricht. Dan moeten de scores met 30% zijn teruggebracht tot respectievelijk 7,1 en 7,3.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.