Willem de Zwijger College geeft gymnasium een eigen naam

06 januari 2010
Willem de Zwijger College geeft gymnasium een eigen naam

PAPENDRECHT - Reeds vele jaren biedt het Willem de Zwijger College als enige school in de West-Alblasserwaard de gymnasiumopleiding aan.In de beginjaren konden leerlingen vanuit het algemene brugjaar doorstromen naar de hogere leerjaren van de gymnasiumafdeling.Gaandeweg nam de belangstelling toe en al snel kwam toen de wens naar voren leerlingen te laten instromen in een brugklas speciaal bestemd voor gymnasiumleerlingen. De leerlingen vanuit de basisscholen werden vanaf dat moment rechtstreeks geplaatst in het gymnasium van het Willem de Zwijger College.

 

Het eerste gymnasiumexamen betekende een nieuwe mijlpaal voor de school, want nu was het gymnasium volgroeid tot en met het zesde leerjaar.

 De gymnasiumafdeling behoort volledig tot de scholengemeenschap en biedt daardoor voordelen die een categoriaal gymnasium niet heeft. Vooral de doorstroommogelijkheden binnen het College zorgen ervoor dat er voor leerlingen die om bepaalde reden niet verder kunnen gaan met de gymnasiumopleiding altijd een plaats is binnen één van de andere afdelingen van de school. De leerlingen hoeven de school en het gebouw dat ze goed kennen niet te verlaten en het is duidelijk dat dat voor de continuïteit van de verdere opleiding voor deze leerlingen grote voordelen biedt.

 Het gymnasium echter kent toch bijzondere kenmerken die zo eigen zijn aan deze schoolvorm. Dat is niet alleen te merken aan het onderwijs in de klassieke talen, Latijn en Grieks, maar ook bij de klassieke culturele vorming is het karakter gericht op de betekenis van de klassieke oudheid voor onze cultuur.

 Inmiddels hebben er reeds een behoorlijk aantal leerlingen met een gymnasiumdiploma de school verlaten. Zo zijn tijdens het afgelopen examen alle gymnasiumleerlingen -dus een 100% score- geslaagd en dat was niet de eerst keer dat dit gebeurde. Door deze resultaten en ook door de bijzondere betekenis die het gymnasiumonderwijs op het Willem de Zwijger College voor de regio heeft, vind het Willem de Zwijger College nodig dat het gymnasium een nog duidelijker “gezicht” krijgt. De inhoud en de leeromstandigheden zijn er al; die gaan niet veranderd worden. Men gaat zich naar buiten toe nader profileren door het gymnasium een eigen naam te geven.

De naam voor het gymnasium gaat luiden:"GYMNASIUM TACITURNUM”

De officiële naamsverandering vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op 14 januari as. in de school. Gymnasiumleerlingen zullen op een bijzondere wijze gedeelten uit de Odyssee (de avonturen van Odysseus) uitvoeren. Daarnaast is er een lezing door de heer Fik Meijer, bijzonder hoogleraar em. Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid. Tenslotte zal de nieuwe naam en het nieuwe logo onthuld worden.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.