Politie ZHZ wil niet fuseren met andere korpsen

06 januari 2010
Politie ZHZ wil niet fuseren met andere korpsen

DRECHTSTEDEN - Hoofdcommissaris Teun Visscher, van de politie Zuid-Holland-Zuid, ziet niets in het idee van zijn collega Léon Kuijs, om het aantal korpsen in ons land door fusies tot 10 of 12 te verminderen. Kuijs is voorzitter van de Raad van Korpschefs (de voormalige Raad van Hoofdcommissarissen), maar sprak volgens Visscher op eigen titel en niet namens de korpschefs.

De baas van de politie Zuid-Holland-Zuid zei woensdagmiddag, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het korps, dat hij graag wil samenwerken met de drie andere korpsen in de provincie en zelfs intensief met Rotterdam-Rijnmond. Een fusie acht hij onnodig en onwenselijk, te meer daar Zuid-Holland-Zuid volgens hem qua resultaten "in het linkerrijtje" staat.

In 2009 ging het aantal aangiftes in Zuid-Holland-Zuid voor het zesde achtereenvolgende jaar omlaag. Ten opzichte van 2003 is er een daling van bijna 35 procent. Enige nagatieve uitschieters zijn de toename van het aantal rijwieldiefstallen en en, wat de meeste zorgen baart, het aantal overvallen. Dat ging in een jaar tijd van 35 naar 57. Het oplossingspercentage zweeft al jaren rond de 20, maar dat van zware misdrijven is zo'n 80 procent.

Bij de politie Zuid-Holland-Zuid gaan zo'n honderd arbeidsplaatsen verloren. Zestig door bezuinigingen en veertig als gevolg van de landelijke verdeling van geld. Hoofdcommissaris Visscher wil niet dat dat ten koste gaat van "blauw op straat"en de opsporing van criminelen. De klappen vallen wat hem betreft "op kantoor".

Politie zuid-holland-zuidBron: TV Rijnmond. Foto boven: Thymen Stolk, foto onder: Rob van der Woude

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.