Jonge regionale samenwerking in Drechtraad gaat soms moeilijk

09 december 2009

DRECHTSTEDEN - In de regio Drechtstreek werken allerlei plaatsen met elkaar samen, zoals Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Sliedrecht, Hendrk-Ido-Ambacht en nog meer plaatsen. In het verleden is vaak gezocht naar een formule om te zorgen, dat een behoorlijk aantal leden van een regionaal overleg (de Drechtraad) bijeen zouden komen.
 
De nieuwe Drechtraad moet nog volwassen worden. Namens de PvdA-fractie zegt raadslid Jacqueline van den Berg: ,,De regionale samenwerking en besluitvorming op democratisch niveau is nog jong. De Drechtraad is er om besluiten te nemen – na overleg met de lokale raden – over belangrijke onderwerpen. Ook in de Drechtraad moet er voldoende aandacht en tijd zijn voor 'het democratische proces' zoals dat heet, ofwel moeten we de tijd hebben om debatten te voeren, besluiten te nemen en hierover verantwoording af te leggen."
 
Zij stuurt een brief naar betrokkenen met de volgende tekst:
Wederom is de agenda voor de Drechtraadvergadering van 16 december 2009 overvol met onderwerpen, die een goede bespreking rechtvaardigen maar waarvoor de tijd ontbreekt. Dit is geen goed signaal naar de Drechtraadleden en niet goed voor de Drechtraad, die juist vorm en inhoud moet geven aan onze regionale samenwerking.

De bijbehorende stukken zijn omvangrijk, maar bevatten ook veel herhalingen, vooral wat de doelstellingen van de regionale samenwerking inhouden. De PvdA-Drechtraadleden willen een krachtig signaal afgeven dat dit niet de manier is om belangrijke onderwerpen binnen de regionale samenwerking te behandelen.

Wij stellen dan ook het volgende voor:
1. Bij de agendering in de Drechtraad te zorgen voor voldoende behandeltijd voor de belangrijke onderwerpen;

2. Bij ieder stuk een voorblad/oplegnotitie te maken, met daarin vermeld een beknopte samenvatting van de doelstellingen van de regionale samenwerking, de voorgeschiedenis en de essentie van het voorstel; met verwijzing naar meerdere stukken op de website voor wie zich uitgebreid wil informeren, dit geeft ook besparingen en is beter voor het milieu;

3. Het stuk zelf moet alleen de noodzakelijke voorgestelde wijzigingen op bestaand beleid, de gewenste nieuwe aanvullingen ofwel nieuw beleid met een financiële paragraaf bevatten.

Op deze manier denken wij de Drechtraadvergaderingen te verbeteren. Ook met de komende aanbevelingen van de commissie Scholten en de resultaten van de evaluatie die onlangs heeft plaatsgevonden, moet dit alles tot een meer bevredigende en effectieve manier van werken leiden.

Tot slot, mocht er op 16 december 2009 te weinig tijd zijn om de relevante onderwerpen te behandelen, dan stellen wij voor een vervolgdatum te plannen, zo spoedig mogelijk na 16 december.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.