Politie controleert komende tijd op fietsverlichting

26 november 2009

DRECHTSTEDEN - Op maandag 26 oktober is de landelijke campagne over fietsverlichting ‘Val op, fiets verlicht’ gestart. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vraagt dit jaar extra oplettendheid van jongeren tussen 13 en 25 jaar.

De politie Zuid-Holland-Zuid controleert deze winter daarom in de hele regio vooral in de buurt van scholen en langs school-thuisroutes.
Het is belangrijk dat mensen goed verlicht aan het verkeer deelnemen. Voor hun eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van anderen. Daarom controleert de politie op fietsverlichting. Als een fietser niet duidelijk zichtbaar is, bekeurt de politie. Op een kapotte voor- en/of achterlamp staat een boete van 35 euro. Dat is eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp.

Regels
Losse lampjes op het frame of het bovenlichaam van de fietser zijn ook toegestaan. De lampjes mogen niet worden gedragen op hoofd, armen of benen. Ze mogen wel worden bevestigd op de kleding of een tas. Ze moeten dan wel goed zichtbaar zijn, dus er mag niets voor of overheen hangen. Bovendien mogen de lampjes niet knipperen. En altijd geldt: wit of geel licht voor, rood licht achter.
 ‘s Nachts moeten fietsers altijd voor- en achterlicht voeren. Maar soms ook overdag, namelijk als het zicht wordt belemmerd, bijvoorbeeld bij mist of tijdens de periode van schemer. Technisch gesproken is het dan nog dag, want de zon is nog niet onder of net al op. Toch is fietsverlichting ook tijdens de schemer verplicht.
Verder moet elke fiets altijd in alle omstandigheden een rode reflector achterop hebben, gele reflectoren op de trappers en cirkelvormige reflectoren op de banden of velgen.

Extra controles bij scholen
De politiecontroles zijn in Zuid-Holland-Zuid vooral gericht op scholieren tussen 12 en 18 jaar. Een groot deel van deze leeftijdsgroep bestaat uit scholieren die in het donker van en naar school fietsen, vaak over wegen waar geen vrijliggend fietspad naast ligt. Maar ook in de buurt van hun school kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als scholieren niet goed zichtbaar zijn voor het overige verkeer.  Veilig Verkeer Nederland  (VVN) controleert dit jaar alle fietsen op de scholen in de regio. Bij ontbreken van fietsverlichting wordt er mogelijkheid geboden om deze bij een mobiele fietsenmaker op school te laten repareren. Alleen de kosten van de verlichting worden dan in rekening gebracht.
Niet alleen scholieren fietsen zonder licht. Ook op andere momenten en plaatsen zoals in de avond en nachten bij sportclubs en horecagelegenheden worden er controles uitgevoerd.

Ongeluk in onzichtbaar hoekje
Behalve fietsers moeten automobilisten ook hun verantwoordelijkheid nemen in het verkeer om ongevallen te voorkomen. Zo moeten ze zelf goed zichtbaar zijn. Bovendien blijkt uit ervaringen van de dienst Regionale Verkeersondersteuning (RVO) van de politie dat het zicht van automobilisten op het overige verkeer vaak onvoldoende is. Met name bij regenachtig weer of vorst zijn de autoruiten vaak vies en beslagen. Sommige bestuurders nemen niet eens de moeite om de ruiten en spiegels ijsvrij te maken. Dat is gevaarlijk, want een ongeluk zit vaak in een klein, onzichtbaar hoekje.
 
Korting bij HEMA en BOVAG
Tijdens de fietsverlichtingscampagne bieden HEMA en BOVAG 15 procent korting op alle fietsverlichting. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.valopmetjefiets.nl. De campagne wordt ondersteund met onder meer radiospotjes en banners. In de regio Zuid-Holland-zuid zijn bovendien posters te zien bij o.a. basis- en voortgezet onderwijsscholen, bibliotheken en gemeenten.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.