Eerste paal bouwproject Markt-Veerpromenade geslagen

25 november 2009
Eerste paal bouwproject Markt-Veerpromenade geslagen

PAPENDRECHT - Na het slaan van de eerste paal voor de nieuwbouw aan de Markt en Veerpromenade sprak wethouder J. Tegelaar zijn blijdschap uit. Nog voor het eind van het jaar is met de bouw gestart, ondanks de vastgoed- en kredietcrisis. De samenwerkende partijen Westwaard Wonen, BM Projectontwikkeling en de gemeente Papendrecht hebben samen met de bouwer BM Bouw uit Hardinxveld-Giessendam hedendaagse instrumenten ingezet om de bouw niet langer te vertragen.

De plannen voor de herontwikkeling aan de Markt en de Veerpromenade zijn in 2006 en 2007 uitgewerkt tot een definitief ontwerp, waarvoor bouwvergunning is aangevraagd. Toen één van de ontwikkelaars in 2008 afzag van de realisatie van een winkel aan de Markt heeft de gemeente na rijp beraad dit plandeel overgenomen. Er lopen onderhandelingen om in dit plandeel een aantal winkels te verhuren. Die onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium.

Er was de samenwerkende partijen alles aan gelegen om dit deelplan zo snel mogelijk te realiseren. Na de opening van De Meent in 2007 wensten ook de Ondernemersvereniging en vastgoedeigenaren in het centrum dat het winkelgebied zo snel mogelijk uit de steigers zou komen. De bewoners van o.a. de Marktflat hoopten ook op een periode waarin de rust zou zijn weergekeerd, en ze in een aantrekkelijk gemoderniseerd woongebouw kunnen wonen zonder bouwterrein in de naaste omgeving.

Veel creativiteit
De economische crisis maakte veel creativiteit los bij de samenwerkende partijen.
Niet bouwen betekent economische stagnatie. Elke woning levert werkgelegenheid op voor ca. 1,5 mensen op jaarbasis. In de huidige tijd is dat een factor van belang, ook voor onze regio, benadrukt J. van Houwelingen, directeur van BM Van Houwelingen, de bouwer.
De volgende oplossingen werden ingezet. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor het realiseren van de commerciële ruimten aan de Markt. Westwaard Wonen neemt de verantwoordelijkheid voor realiseren alle woningen, zowel de 12 huurwoningen aan de kant van de Bibliotheek, als de 37 koopwoningen aan de Veerpromenade. Aspirant-kopers kunnen ervoor kiezen een appartement te kopen via de Koopgarantregeling.

Daarnaast heeft de gemeente een beroep gedaan op de Tijdelijke stimuleringsregeling bouwprojecten 2009, de Van der Laansubsidie. En het Rijk heeft de gevraagde subsidie volledig toegekend voor dit project. 
 
Koopgarantregeling
Wat is Koopgarant? J. de Gruijter, directeur-bestuurder van Westwaard Wonen: De woningen worden verkocht met een korting van 10% op de VON-prijzen. Daarnaast is er voor de kopers zekerheid van verkoop op termijn. Westwaard Wonen biedt namelijk de garantie dat zij de woning in de toekomst terugkoopt van de huidige koper. Daarbij wordt de afspraak gemaakt dat bij de terugkoop winst en verlies op de woning, volgens een bepaalde verdeelsleutel, worden verdeeld tussen de koper en Westwaard Wonen.
Het doel van deze regeling is meer huishoudens in de gelegenheid te stellen een eigen woning te kunnen kopen. Door de lagere aankoopprijs is financiering van zo’n appartement door de bank in deze tijd beter haalbaar. Daarmee wordt ook de verkoop van de appartementen versneld. En dat was nodig om het bouwproject in 2009 van start te kunnen laten gaan en de werkgelegenheid in de regio op dit punt veilig te stellen.
Gelukkig is er voldoende belangstelling voor de appartementen. 
        
Samenwerking
Waarom werken de gemeente en Westwaard Wonen samen? De gemeente en Westwaard Wonen zijn natuurlijke partners. Beide voelen zich erg verantwoordelijk voor wat er in Papendrecht gebeurt.
Ook de economische crisis vraagt om meer samenwerking tussen partijen. Problemen zijn soms te groot om zelf op te lossen. Met elkaar kan er meer. Met het project Markt-Veerpromenade wordt dit bewezen.
Onderdelen bouwproject
Het project kent de volgende onderdelen.

A. Commerciële ruimten aan de Markt: winkels.
B. Dak- en gevelrenovatie van het bestaande flatgebouw Markt.
C. Commerciële ruimten Veerpromenade; horeca en een winkel voor Smit Mode plus 37 koopappartementen.
D. 12 huurappartementen aan de Markt, op de kop bij de P.C. Hooftlaan.
Als alles volgens plan verloopt zal het totale project in het najaar van 2011 gereed zijn.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.