Spontaan applaus bij schaakshow Anish Giri

23 november 2009
Spontaan applaus bij schaakshow Anish Giri

PAPENDRECHT - Een spontaan applaus viel Anish Giri ten deel toen hij na minder dan drie uur schaken ook zijn laatste tegenstander tot overgave dwong. Het 15-jarige schaakfenomeen versloeg tijdens een simultaan in Papendrecht 21 van de 25 tegenstanders en hield de overige vier op remise.

Bestuurslid Magnus Souverein van de jubilerende schaakvereniging Papendrecht/Alblasserdam, die de Nederlandse kampioen ophaalde in diens  woonplaats Rijswijk, had al voor aanvang van het evenement een indruk gekregen van de talenten van zijn passagier. Tijdens een etentje in restaurant Simply in Papendrecht liet Souverein het schaakprobleem zien dat speciaal voor het jubileum was gecomponeerd door Henk Prins uit Sliedrecht. Souverein verslikte zich bijna toen hij Anish Giri binnen tien tellen de winnende zet hoorde noemen.

In het Denkpsortcentrum nam voorzitter Kees Brinkman in zijn welkomstwoordje een voorschot op de toekomst van Giri. "Als je wereldkampioen wordt, spreken we vast af dat je over 25 jaar bij ons 75-jarig bestaan hier terugkomt." Vervolgens begon Giri aan zijn rondgang rond de 25 borden, waarbij het hoge tempo opviel. Toch duurde het vijf kwartier voordat de eerste speler zich gewonnen moest geven. Toen Giri de score van 9-0 had bereikt, was Tony Zhang, wonend in Papendrecht en spelend bij Spijkenisse, de eerste die een remise behaalde. Zijn plaatsgenoot Cor Oliemans, uitkomend voor Dordrecht, presteerde dat ook.

Steeds meer spelers, sommigen met tientallen jaren schaakervaring, werden echter aan de zegekar gebonden. Een leeftijdgenoot van Giri, Lennard den Boer uit Hendrik Ido Ambacht, pakte dankzij eeuwig schaak ook een remise. Tenslotte lukte dat ook aan Wim Hokken uit Sliedrecht.

De jubileumactiviteiten van Papendrecht/Alblasserdam werden de dag erna afgesloten met twee toernooien en met simultaans van Desirée Hamelink en van Sinterklaas. Hugo van de Graaf uit Dordrecht, lid van de jubilerende club, won het seniorentoernooi. Desirée Hamelink,de 28 jarige schaakster uit Spijkenisse, won 16 keer, speelde vijf remises en verloor alleen van Meinte Smink. Sinterklaas deelde vooral remises uit aan de kinderen, die zeer onder de indruk waren van de schaakcapaciteiten van de goedheiligman.

Foto's: Tom van Bokhoven (www.tomsschaakboeken.nl)

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.