Papendrecht maakt geschiedenis zichtbaar

19 november 2009
Papendrecht maakt geschiedenis zichtbaar

PAPENDRECHT - Met een eenvoudige maar duidelijk expositie in het gemeentehuis maakt Papendrecht een stukje van haar eigen geschiedenis zichtbaar.

Woensdagmiddag vond de opening plaats van de expositie van het 'Handtvest van Papendrecht', dat dateert van 1563. De tachtigjarige oorlog met Spanje moest toen nog beginnen en de Reformatie was nog niet doorgedrongen tot Papendrecht.

Papendrecht kon het Handtvest twee jaar terug op de kop tikken en heeft in de tussentijd het boekwerk bestudeerd en 'vertaald'. De oudnederlandse woorden zijn letterlijk opgeschreven en worden tentoongesteld in een soort parallelvertaling. De betekenis van de woorden is niet altijd duidelijk. Alhoewel de bepaling dat 'voor het vergrijp van een vuistslag de boete van 10 stuivers geldt' niets aan duidelijkheid te wensen overlaat.

Identiteit
"Het Handtvest zegt iets over het karakter en de identiteit van de mensen van toen, en de ontwikkeling van de samenleving", vertelde burgemeester Kees de Bruin tijdens de opening van de expositie.

Wouter Oem, vrijheer van Papendrecht  tot het jaar 1570, liet 62 regels en overeenkomsten op optekenen op perkament, een dure vorm van communicatie in die tijd. Ter illustratie: de meeste brieven van Willem van Oranje, die in dezelfde periode leefde, zijn geschreven op 'gewoon' papier.  De tentoonstelling in het Papendrechtse gemeentehuis is tijdelijk. De ruimte direct links naast de entree wordt namelijk gebruikt voor wisselexposities. Toch vindt de gemeente Papendrecht het Handtvest zó belangrijk dat die een permanente plaats gaat krijgen in het gemeentehuis, die toegankelijk is voor het publiek.  Het eerste publiek dat kennis gaat nemen van dit stukje geschiedenis van Papendrecht, zijn scholieren. Leerlingen van zowel het Willem de Zwijger College als De Lage Waard komen deze week een kijkje nemen bij het 446 jaar oude boekwerk.

Website
Gelijktijdig met de start van de expositie is een website in de lucht gegaan met informatie over de geschiedenis van Papendrecht, en het Handtvest van Papendrecht in het bijzonder. "Dit moet dé site worden over de geschiedenis van Papendrecht", legt voorlichter Johan Luttik van de gemeente Papendrecht uit. Kitty Schenk-Honck van Papendrecht is er blij mee.

Deze nazaat van de opvolger van Wouter Oem, de opsteller van het Handtvest van Papendrecht.  De Haagse raakte al haar eigendommen kwijt tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar is in de afgelopen jaren druk bezig met het verzamelen van verloren gegane informatie uit het verleden .

Fotobijschrift: Burgemeester De Bruin toont het Handtvest tijdens de opening aan Kitty Schenk-Hoynck van Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.