Sociale dienst pakt wachtlijst schuldhulpverlening aan

18 november 2009
Sociale dienst pakt wachtlijst schuldhulpverlening aan

DRECHTSTEDEN -  Inwoners van de Drechtsteden met problematische schulden moeten zo snel mogelijk geholpen kunnen worden. De Sociale Dienst Drechtsteden gaat daartoe op korte termijn extra mensen inzetten. Door de kredietcrisis is het aantal verzoeken om een schuldregeling met zo’n 35% toegenomen met als gevolg dat er forse wachtlijsten zijn ontstaan. Door extra capaciteit in te zetten verwacht de Sociale Dienst de huidige wachtlijst van twaalf weken terug te kunnen brengen.

Het Kabinet heeft onlangs extra middelen beschikbaar gesteld om het groeiende aantal mensen met problematische schulden extra aandacht te kunnen geven. In de periode september 2008 tot september 2009 is het aantal meldingen van mensen met schulden opgelopen van gemiddeld 100 naar 150 per maand. Ook het aantal crisissituaties, denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij een uitzetting uit de woning dreigt plaats te vinden, is in deze periode verdubbeld. Hierdoor is de wachttijd opgelopen.

Aanpak schuldbemiddeling
De Sociale Dienst ondersteunt op diverse manieren mensen met financiële problemen. Bij eenvoudige financiële problemen kunnen mensen hulp krijgen in de vorm van advies, informatie of een budgetcursus. Bij ernstiger problemen wordt samen met de klant gewerkt aan het weer ‘gezond’ maken van de financiële situatie, zodat schulden niet verder oplopen. Mensen die in een crisissituatie zitten, krijgen direct hulp aangeboden. Daarnaast is er een speciaal preventieteam dat gastlessen over schulden en omgaan met geld geeft op scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Ook geeft het team voorlichting aan organisaties die (beroepshalve) te maken hebben met mensen die schulden hebben.

Het is belangrijk dat mensen vroegtijdig hulp zoeken om te voorkomen dat schulden problematisch worden. Of zelf aan de slag gaan om van hun schulden af te komen, bijvoorbeeld via www.zelfjeschuldenregelen.nl. Voor informatie of advies kan men iedere werkdag bij de Sociale Dienst terecht tijdens het inloopspreekuur van 9.00 tot 11.00 op de Spuiboulevard 298 in Dordrecht.

Meer informatie
De Sociale Dienst Drechtsteden heeft verschillende informatiefolders over schulden. Deze folders zijn te verkrijgen bij de serviceloketten van de Sociale Dienst of te downloaden via www.socialedienstdrechtsteden.nl, onder het kopje schulden.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.