Schaakvereniging Papendrecht/Alblasserdam viert een week feest

11 november 2009

PAPENDRECHT - In de Alblasserwaard-West, waar Papendrecht en Alblasserdam de prominente dorpen aan de rivier zijn met stedelijke allures, begint een echte feestweek! De schaakvereniging Papendrecht/Alblasserwaard weet alle aandacht op zich gericht door uit te pakken met festiviteiten rond het vijftig jarig bestaan.
 
Papendrecht begon in 1959. Alblasserdam kwam er als fusieclub, mede door Peter van Wermeskerken, er in 1996 bij. Komende dinsdag 17 november 2009 komt het jubileumboek uit dat is geschreven door Louis Kemper. Papendrecht/Alblasserdam blijkt een trouw lid van het district RSB te zijn en ook voor mensen in het RSB-bestuur te hebben gezorgd.
 
Als je vijftig jaar overziet, dan zijn teams van Papendrecht en Alblasserdam tot maximaal de eerste klasse RSB gekomen. Het is wel heel markant dat Papendrecht/Alblasserdam 1 nu zelfs koploper is in een eerste klasse van de RSB! Dat is een welkome sportieve bijdrage aan de feestvreugde.
 
Pieter Modderkolk is nu de belofte van Papendrecht/Alblasserdam en koploper in de interne competitie, waaraan 36 spelers meedoen. Rond 1970 waren de broers Bij de Vaate de grote talenten, maar helaas voor P/A toen waren KNSB verenigingen ook gastvrij voor de twee broers. Zij zijn trouwens niet vergeten hoe hun schaakloopbaan begon in de Alblasserwaard.
 
Alblasserdam beleefde rond 1970 een eerste korte periode eerste klasse RSB en aan het eind van de jaren zeventig stoomde Papendrecht 1 ook op, toen Joop de Jong clubkampioen was en Hans van der Slot voor PR zorgde. Later kwam Alblasserdam weer opzetten met als talent de huidige voorzitter van de Utrechtse club Paul Keres, Jan Jaap Janse.
 
Toen brak het moment aan dat een samenwerking de schaaksport toekomst bestendig moest maken. De fusie heeft de vereniging in de breedte sterker gemaakt en ook het jeugdwerk geniet faam. Daarbij komt dat Alblasserdam en Papendrecht samen ruim 60.000 mensen als inwoner tellen en daarbij past ook een club met uitstraling. P/A neemt dan ook met de dinsdag als clubavond een eigen plek in.
 
Prominent
Ook prominenten uit Papendrecht deden mee. Burgemeester M. Soetendal van Papendrecht - die het dorp aan de rivier pakweg 25 jaar heeft gediend -  ging na zijn pensioen in 1987 zelfs schaken bij de vereniging. Hij deed toen soms bardienst, waarbij Soetendal liet zien dat schaken bij zijn vereniging ook een uitstekend middel tot sociaal contact was.

Het aardige was, dat Soetendal spelers, die snel klaar waren, op mooie Papendrechtse verhalen tracteerde.

Menig speler hing aan zijn lippen toen hij zijn herinneringen ophaalde aan politiek schaakwerk in de  gemeenteraad. Soetendal moet het gezien zijn leeftijd rustiger aan doen, maar het maakt wel duidelijk dat als zelfs een oud-burgemeester het zo naar zijn zin heeft gehad bij de jubilerende vereniging, maar mensen dankzij het feestprogramma wel de weg naar de club zullen weten te vinden!
 
Alle informatie ook op www.tomsschaakboeken.nl en www.bezichtig.nu/schaakclub
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.