Nieuwe vervoerder OV over water in Drechtsteden

11 november 2009

PAPENDRECHT - Contract met Koninklijke Doeksen en Arriva Personenvervoer Nederland loopt tot 2022

Op 1 januari 2010 start een nieuwe vervoerder voor het personenvervoer over water binnen de Drechtsteden en op de verbinding Dordrecht-Rotterdam. Gedeputeerde Staten hebben de nieuwe vervoerder, een combinatie van Koninklijke Doeksen en Arriva Personenvervoer Nederland, het contract gegund na een Europese aanbesteding.

Doeksen en Arriva kwamen in de aanbesteding als economisch beste aanbieding naar voren. Zij scoorden het beste op de drie beoordelingscriteria vervoersaanbod, duurzaamheid en kwaliteit. In het aanbod blijft het aantal afvaarten nagenoeg gelijk. Er komen extra vaarten in de weekenden in de periode april tot en met oktober.

Zo komen er in het weekend uurdiensten naar Sliedrecht inclusief Hollandsche Biesbosch, vaart de dienst 's avonds twee uur langer door tussen Dordrecht en Rotterdam en tussen Zwijndrecht/Papendrecht en Dordrecht, en komen er halfuurdiensten tussen Dordrecht en Rotterdam. De nieuwe dienstregeling gaat vanaf begin januari 2010 van start.

In de periode daarna worden de schepen volledig gerenoveerd, met veel nadruk op een duurzamer karakter en voor de reizigers meer comfort en beleving. Daarbij kan worden gedacht aan meer service aan boord, zoals dynamische reisinformatie en catering. Ook wordt de uitstraling van de haltes verbeterd. Vanaf eind 2010 kan met de OV-chipkaart worden gereisd. In 2012 worden twee nieuwe schepen in de vaart gebracht op de routes Papendrecht-Dordrecht en Zwijndrecht-Dordrecht. Dit zijn twee milieuvriendelijke schepen die de andere twee schepen vervangen.

Ontwikkeling
In een nauwe samenwerking tussen Drechtsteden en de provincie Zuid-Holland is in het afgelopen jaar gekozen voor een aanbesteding waarbij niet alleen ingezet wordt op het voortbestaan van openbaar vervoer over water, maar ook op het zich verder ontwikkelen van deze vorm van openbaar vervoer. In de aanbesteding is daarom gekeken naar de potentie om het personenvervoer over water verder door te ontwikkelen.

“De provincie wil een hoogwaardig openbaar vervoernetwerk ontwikkelen en is daarom op zoek gegaan naar een vervoerder die weet wat er leeft bij de reiziger en die een visie heeft hoe het personenvervoer over water hierop kan inspelen,” aldus verantwoordelijk gedeputeerde Asje van Dijk. Hiervoor hebben beide partijen extra geld voor de komende contractperiode beschikbaar gesteld. Per jaar betalen zij € 4,3 miljoen voor de exploitatie.

Doeksen en Arriva
Voor Doeksen is het winnen van de aanbesteding extra bijzonder; in 1999 was de rederij één van de oprichters van de Fast Ferry, de snelle veerverbinding tussen Dordrecht en Rotterdam die later opging in Waterbus. Na enkele jaren van afwezigheid keert de onderneming nu dus terug als exploitant. Ook binnen Arriva, die het stad- en streekvervoer verzorgt in de regio Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is verheugd gereageerd op het winnen van de aanbesteding.

In combinatie met bus en trein kan Arriva een nog beter vervoersproduct ontwikkelen voor de reizigers. Voor Aqualiner en ook ingenieursbureau Arcadis Regio West, eveneens betrokken bij de aanbesteding, betekent het contract een prachtige bevestiging van hun jarenlange inzet om het passagiersvervoer over water in de regio verder te stimuleren.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.