Papendrechters zijn milieubewust

30 oktober 2009
Papendrechters zijn milieubewust

PAPENDRECHT - De inzameling van plastic afval in Papendrecht loopt gesmeerd. Er is inmiddels 15.000 kilo plastic ingezameld.

"Dat is boven verwachting", reageert Wilma Havermans van de gemeente Papendrecht. De vele duizenden zakken plastic afval (want plastic weegt niet zoveel) kunnen nog steeds op een goede manier worden verwerkt. De actie van de gemeente Papendrecht dreigt niet ten onder te gaan aan het eigen succes.

Zakken naast containers
Toch staan er regelmatig grote stapels plastic zakken met plastic afval naast de daarvoor bestemde containers. Maar dat heeft volgens Wilma Havermans niet te maken met een 'overkill' aan plastic afval.

Ze legt uit: "Eenmaal per maand halen we plastic afval huis aan huis op. Daarnaast kunnen mensen het plastic afval komen brengen naar de containers die op diverse plaatsen neergezet zijn.  Het gebeurt echter regelmatig dat mensen de plastic zakken te vol stoppen, waardoor ze niet meer door de opening van de container kunnen. Vervolgens worden die zakken naast de containers neergezet."

Niet te vol
Volgens de gemeentelijk voorlichter houden steeds meer mensen rekening met de kleine opening. "Maar als de klachten aanhouden, overwegen we om een tekst op de container te plaatsen waarin we mensen oproepen om kleinere zakken te gebruiken, of de zakken niet te vol te stoppen met plastic afval."

Goede voorbeeld
De gemeente Papendrecht is in het voorjaar gestart met de inzameling van plastic afval. Na een succesvolle startactie op de Papendrechtse scholen werd de inzameling van plastic in de hele gemeente ingevoerd.

Wilma: "Je zou kunnen zeggen; de kinderen hebben het goede voorbeeld gegeven en de ouders volgen dit heel keurig!"

De gemeente Papendrecht is zeer content met de grote bereidheid van inwoners van Papendrecht om het plastic afval gescheiden in te zamelen. Een totaal van 15.000 kilo in enkele maanden tijd is een grote hoeveelheid plastic.

"Het is echt een groot succes. We hadden dit niet verwacht. Je kunt met een gerust hart stellen dat Papendrechters milieubewuste mensen zijn!" Inmiddels zijn vele gemeenten in Nederland overgegaan op het inzamelen van plastic afval. Vanaf 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht om plastic afval in te zamelen.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.