Uitbesteding strafrechtelijke handhavingstaken aan SIOD

12 oktober 2009

DRECHTSTEDEN - De Sociale Dienst Drechtsteden is van plan om de strafrechtelijke handhavingstaken per 1 januari 2010 uit te besteden aan de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). Als gevolg hiervan zal de afdeling Sociale Recherche van de Sociale Dienst worden opgeheven. De Sociale Dienst Drechtsteden streeft ernaar fraude te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen Dit beleid is de afgelopen jaren succesvol gebleken: de meeste fraudezaken leiden tot een beëindiging of wijziging van de uitkering. Dit valt onder de bestuursrechtelijke handhaving. Als gevolg hiervan neemt het aantal strafrechtelijke zaken sterk af.

Rol SIOD
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) is een onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en verzorgt de strafrechtelijke handhaving van de wet- en regelgeving op het terrein van werk en inkomen. Gemeenten kunnen bij de SIOD aankloppen om samen bijstandsfraude effectief te bestrijden. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de handhaving van de regels, de SIOD verzorgt de opsporing. Uit een proef in de gemeente Arnhem is gebleken dat door de samenwerking met de SIOD de opsporing van uitkeringsfraude efficiënter en effectiever verloopt en dat de fraudealertheid van de medewerkers is toegenomen. Dit komt mede door de inzet van de digitale expertise en criminaliteitsanalisten van de SIOD.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spoort gemeenten aan om gebruik te maken van deze expertise en een beroep te doen op de SIOD bij de opsporing van uitkeringsfraude.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.