Generaal pardonregeling Drechtsteden afgesloten

09 oktober 2009
Generaal pardonregeling Drechtsteden afgesloten

DRECHTSTEDEN - Burgemeester R.J.G. Bandell heeft op woensdag 7 oktober de generaal pardonregeling voor de Drechtsteden officieel beëindigd. Tijdens een afsluitende bijeenkomst met alle betrokken organisaties heeft hij zijn waardering uitgesproken voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de uitvoering van de regeling.

Toen de regeling in 2007 in het leven werd geroepen kregen de Drechtstedengemeenten de opdracht om voor 1 januari 2010 in totaal 456 asielzoekers die onder de generaal pardonregeling vielen binnen hun gemeentegrenzen te huisvesten. Dit aantal werd in oktober 2008 al door de woningcorporaties en gemeenten gehaald. Inmiddels wonen er in de Drechtsteden 545 generaal pardonners. Naast een huis hebben de generaal pardonners ondersteuning gekregen bij het zoeken naar een baan of scholing, bij het regelen van de inburgering, inkomen, (woon)begeleiding of maatschappelijke begeleiding.

Van de volwassen generaal pardonners hebben 175 een baan, 170 een uitkering, en volgen er 19 een studie. Ter gelegenheid van de afsluiting van de generaal pardon regeling ontving burgemeester Bandell de krant ‘De Drechtsteden geven thuis’ uit handen van mevrouw Y.S.M. Bieshaar, directeur van de Sociale Dienst Drechtsteden.

Succesvolle regionale aanpak
De uitvoering van de pardonregeling in de Drechtsteden is succesvol verlopen, dankzij de samenwerking van professionals en vrijwilligers van verschillende partijen zoals
VluchtelingenWerk InburgeringsOrganisatie Zuid-Holland Zuid (VIOZ), Sociale Dienst Drechtsteden, Woonkeus Drechtsteden, Centrum Opvang Asielzoekers (COA), Stichting Noodopvang, de gemeenten en de GGD Zuid Holland-Zuid.

Deze bundeling van krachten maakte het mogelijk dat de pardonners snel begeleid konden worden naar een nieuwe toekomst in de
Drechtsteden. Op dit moment lopen er nog een aantal projecten van de Sociale Dienst en VIOZ die erop gericht zijn om de zelfredzaamheid van de mensen te vergroten die dat nodig hebben.

Negentig procent onderdak
De generaal pardonregeling is in juni 2007 in werking getreden. Deze gaf vreemdelingen die aan de voorwaarden voldeden de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een legale verblijfsstatus in Nederland.
Ruim 90 procent van de 27.700 asielzoekers die door deze pardonregeling in Nederland mogen blijven, heeft inmiddels eigen onderdak.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.