Dat loopt lekker op die baan!

05 oktober 2009

PAPENDRECHT - Zomaar een spontane ontboezeming van een van de circa 20 deelnemers aan het Najaars Loopgroepproject  van  Atletiekvereniging Passaat in Papendrecht.
Sinds afgelopen week is de atletiekvereniging gestart met een Loopgroepproject in het najaar. Op zich niets nieuws voor Passaat aangezien sedert 1990 elk voorjaar dit succesvolle project met veel animo opgestart wordt. Waarom dan nu opeens in het najaar? Een gesprek met trainer Nico van den Adel moet daarover duidelijkheid geven.

Gaan jullie stoppen met het Loopgroepproject in januari?
Neen, in tegendeel. Dat concept staat inmiddels als een huis en trekt elk jaar ruim honderd deelnemers. Daar gaan we in 2010 weer gewoon mee door. Maar we hebben gemerkt dat met name na de vakantieperiode mensen blijkbaar hun conditie onder de loep genomen hebben en besluiten “wat aan sport” te willen gaan doen en vragen ons of wij een beginnersgroep hebben. Op die behoefte spelen we nu in door ook in het najaar met een loopgroepproject te beginnen.

Ben je niet bang dat daardoor de belangstelling voor het project in het voorjaar minder zal worden?
Wij denken dat het voor deelnemers verschillende beslismomenten zijn, de vakantieperiode waarin men ontdekt dat de conditie verbeterd kan worden en de jaarwisseling met de goede voornemens. Nee we zijn niet bezorgd dat we hiermee in onze vingers snijden.

Ben je tevreden met de belangstelling na 1 week en wat is jullie doelgroep eigenlijk? 
We hebben afgelopen week, de eerste trainingsweek, 3x een training gegeven en zowel op de donderdag als de zaterdag zijn er nieuwe deelnemers bijgekomen. We tellen inmiddels zo’n 20 deelnemers, vrouwen en mannen, die allemaal min of meer beginner zijn. Variërend van ooit wel eens gelopen tot jaren geleden wel eens wat aan sport gedaan. Onze atletiekbaan is uitermate geschikt voor beginnende lopers. In de avonduren loop je altijd in het kunstlicht onder begeleiding van trainers, je persoonlijke spullen liggen in het clubhuis en na afloop kun je comfortabel omkleden en nog wat nabomen in de kantine. Later doen we de training naast de baan ook op de openbare weg.
Mensen die nu al hardlopen en dat in gezelschap van anderen willen gaan doen kunnen zo instromen in een van de 5 andere loopnivo’s.

Inmiddels bijna 20 jaar Loopgroepprojecten. Het is intussen niet alleen in Papendrecht maar ook in de omgeving een bekend fenomeen geworden en vindt tegenwoordig dan ook navolging in andere gemeenten. Waaraan is jullie succes te wijten?
Toen wij er bij ARSV Papendrecht mee begonnen, hadden wij al zo’n 10 jaar ervaring op de donderdagavond. Toen we het project in 1990 op zaterdag begonnen zijn is als basis vastgesteld dat er, naast een uitgebreide voorlichting, er ook voldoende en bekwame begeleiding moet zijn. De deelnemers moeten niet alleen plezier in het lopen krijgen maar ook houden.
Onze training is daarom gebaseerd op een zeer geleidelijke opbouw van de belasting van de deelnemers omdat we weten dat een lichaam na jaren van sportieve stilstand niet ongestraft opeens intensief belast kan worden. Als je dat toch doet ontstaat er schade in de vorm van blessures en is de lol er voor de betrokkene heel snel af.  Daarin onderscheiden wij ons van de omgeving. Na de fusie in 2002 met de Atletiek Vereniging Sliedrecht hebben we gezamenlijk het project voortgezet. Dat elders onze aanpak gekopieerd wordt zien wij overigens wel als een compliment van de collega-verenigingen.
 
Ik heb weleens gehoord dat je van duursport kunt afvallen. Geldt dat ook voor hardlopen?
Van alleen hardlopen val je niet af. Afvallen is meestal een complexer verhaal en het aanpassen van je voedingsgewoonten, minder en gezonder eten, is daarbij een heel belangrijk onderdeel. Het lopen kan de afvaldiscipline wel versterken. Als je wat minder kilo’s te dragen hebt wordt het lopen wat gemakkelijker en versterkt het de wil om door te gaan met lijnen waardoor de lol in het sporten weer toeneemt. Maar alleen afvallen doordat je gaat hardlopen dat gaat voor de meeste mensen met overgewicht niet op. Het is daarom ook verstandig om daarover eerst eens met je huisarts te gaan praten. Een goed alternatief voor mensen met overgewicht is om eerst regelmatig korte stukken te gaan wandelen en zo heel geleidelijk conditie op te bouwen. Dat kan overigens ook bij Passaat. We hebben in ons trainingsaanbod verschillende wandelgroepen.

Is de inschrijving voor dit loopproject nu gesloten?
Vanwege de heel geleidelijke opbouw van de training kunnen belangstellende beginners de eerstkomende weken nog instromen. Daarna kan ook nog wel mits men al over wat loopconditie beschikt. Men kan mij altijd bellen voor informatie 078- 6150105 of naslaan op onze website www.avpassaat.nl.

Nou, veel succes en wellicht komen we nog eens kijken bij jullie.
Bedankt. Je bent altijd welkom

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.