Buurtbemiddelaars geïnspireerd door Arjan Erkel

22 september 2009
Buurtbemiddelaars geïnspireerd door Arjan Erkel

DRECHTSTEDEN - Op de tweede regiodag van buurtbemiddeling, afgelopen zaterdag 19 september, werden dertig bemiddelaars getrakteerd op de ervaringen van Arjan Erkel. Als medewerker van Artsen Zonder Grenzen werd hij door Tsjetsjeense rebellen ontvoerd en zat twintig maanden met zijn gijzelnemers in onherbergzaam gebied, verstoken van alle comfort en met de nodige onzekerheden over zijn lot. Bemiddelaars uit Dordrecht, Papendrecht, Ridderkerk en de Zwijndrechtse Waard luisterden geboeid naar zijn verhaal en deden inspiratie op voor hun eigen bemiddelingsgesprekken.

Burenruzies en buurlanden met ruzie
Het verhaal van Erkel verhaal toont overeenkomsten met het werk dat buurtbemiddelaars in de regio vrijwillig doen. Hij vergeleek burenruzies met de ruzie tussen twee landen waar hij de dupe van is geworden. “Het gaat erom hoe je je tot de ander verhoudt als je tot elkaar veroordeeld bent”, aldus Erkel.

Ook buren kies je niet uit, maar je leeft wel naast elkaar. In zo’n -soms geforceerde- relatie is het volgens Erkel belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. “Het is belangrijk kleine stapjes te maken en niet meteen het hoogste doel willen bereiken. Ik wilde natuurlijk ook het liefst zo snel mogelijk naar huis. Maar met verzet zou ik niets bereiken. Ja, een kogel door mijn hoofd, misschien. Ik moest het vertrouwen winnen van mijn gijzelnemers en een relatie met hen opbouwen. De taalproblemen en cultuurverschillen zijn hierbij tegelijk beperkingen en mogelijkheden”, aldus Erkel.

Hiermee legde hij de relatie met het werk van de bemiddelaars. Zij helpen ruziënde buren om met elkaar in gesprek te komen. Daarbij gaat het om de oplossing van de partijen zelf. Alleen als er vertrouwen en begrip voor elkaar is, kan de strijdbijl vaak worden begraven. 

Workshop ‘Loesje’
Het tweede deel van de middag werd besteed aan het maken van pakkende teksten over bemiddelen, ruzie, verdraagzaamheid, buren, enzovoort. Onder begeleiding van ‘Loesje-medewerkers’ ontsproten vele bruikbare en humoristische spreuken aan het brein van de deelnemers. De posters worden gebruikt om in de regio aandacht te blijven vragen voor het nuttige werk van buurtbemiddeling.

Samenwerking
De diverse projecten Buurtbemiddeling in de regio bundelen vaker hun krachten. Trainingen en bijzondere bijeenkomsten worden vaker met elkaar georganiseerd, zo ook deze tweede regiodag. Een manager van de Dordtse Welzijns Organisatie (DWO) sprak de bemiddelaars toe en dankte hen voor hun vrijwillige inzet.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.