De Notedop zet haar vijf voordeuren open

24 augustus 2009
De Notedop zet haar vijf voordeuren open

PAPENDRECHT - Vijf gekoppelde woningen aan de Graskarper in de wijk Oostpolder in Papendrecht, waar acht jongens met een verstandelijk
handicap wonen. Wat gebeurt daar? Hoe leven ze? Hoe spelen ze?

Op zaterdag 12 september wordt er daarom open huis gehouden in De Notedop, zoals het onderkomen van hulpverleningsorganisatie Syndion heet. Van 14.00 tot 17.00 uur  kunnen belangstellenden binnen wandelen om kennis te maken met de kinderen, hun ouders en begeleiders. Ook kunnen ze de snoezelruimte zien, of de enorme speelplaats aan de achterzijde van de woningen. Of spreken met de kinderen 
 
Nog niet van gekomen
"Eigenlijk hadden we deze open dag al willen doen vóórdat we in april dit jaar hier naartoe verhuisden, maar het was er gewoon nog niet van
gekomen", vertelt coördinerend begeleider Peter de Leeuw van Weenen. "We willen met name de mensen uit de buurt de gelegenheid geven om een
beeld te krijgen wat hier gebeurt en wie er wonen."

"Want het ziet er natuurlijk soms raar uit als we met de groep gaan wandelen. Sommigen zijn dan vastgebonden. Zijn die dan gevaarlijk? Dat
kunnen mensen denken. Er kunnen allerlei vragen zijn, of vooroordelen."

Syndion
Syndion is een organisatie die dienstverlening en ondersteuning biedt aan kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke en/of
lichamelijke handicap of andere problemen zoals niet-aangeboren hersenletsel, autisme of ADHD. Syndion biedt ondersteuning op het terrein van: ontwikkeling, opvoeding en gezinsondersteuning, wonen, onderwijs, dagbesteding, arbeidvorming en vrije tijdsbesteding.
Het werkgebied van Syndion omvat de Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, het Land van Heusden en Altena, de Betuwe en
Bommelerwaard.

De Notedop is een pure woonvorm. Dat betekent dat alle jongens hier alleen wonen. Op doordeweekse dagen gaan de kinderen overdag naar een dagcentrum of naar school. Het zijn tieners die verstandelijk gezien functioneren op het niveau van kinderen van ongeveer een jaar. Ze kunnen niet spreken en de meeste zijn autistisch.

"We bootsen een gezinssituatie na in De Notedop", legt Peter uit. "De jongens staan 's morgens op, wij zorgen ervoor dat ze eten en drinken en klaar zijn om met busjes naar het dagcentrum te gaan. En 's avonds vangen we ze weer op. We doen alles zelf; boodschappen doen en koken. We bieden de kinderen veiligheid en structuur." In het weekend verblijven de kinderen  in De Notedop. Dan is er meer personeel van Syndion aanwezig om met de kinderen te wandelen of spelletjes te doen. De Notedop beschikt over een busje waar de kinderen met z'n achten precies inpassen en waarmee regelmatig uitstapjes worden gemaakt.

Taboes doorbreken
"We willen op zaterdag 12 september graag kennis maken met de bewoners uit de buurt en iedereen die belangstelling heeft. Graag willen we taboes doorbreken en duidelijk maken wat we hier doen", besluit Peter de Leeuw van Weenen.

De open dag wordt feestelijk aangekleed met een luchtkussen en muziek en een hapje en een drankje. Waarschijnlijk zal er ook een ijscokraam aanwezig zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.