Rotary Rally trekt door de Alblasserwaard

11 augustus 2009
Rotary Rally trekt door de Alblasserwaard

ALBLASSERWAARD - Uitzetter Leo van Namen:
Er is geen groter plezier dan te horen hoe rallyrijders elkaar uitleggen hoe het naar hun mening had gemoeten zonder daarbij de goede oplossing te horen…

Je zit bij de tandarts. Met de boor in je mond word je de vraag gesteld of je een rally wilt organiseren. Wat doe je dan?
Zo begint ongeveer het verhaal van Anton Aarden, Arie van der Graaf en Leo van Namen. Gepokt en gemazeld door hun lidmaatschap van Automobielsportclub De Merwerijders uit Dordrecht en als medeorganisator van Koninginnedag Puzzelritten Zwijndrecht en Teamrit Zwijndrecht.
Alweer zeven jaar geleden werd dit driemanschap gevraagd met Rotary Zwijndrecht Waal&Devel een rally te organiseren waarbij het, naast het plezier van het meedoen, vooral ook ging om geld in te zamelen voor een goed doel.

“Onze grootste uitdaging”, zo meldt Leo van Namen, “is een rit te ontwerpen waaraan een gemêleerd gezelschap kan deelnemen. Tijdens de Rotary Rally ontmoeten we mensen die we nog kennen uit ons eigen rallyverleden van de jaren ’70 en ’80. Hiernaast melden zich mensen aan die weinig of geen ervaring hebben in de rallysport. De uitdaging voor ons is dan om ervaren rijders voldoende “te laten zweten” en beginnelingen niet voor een onmogelijke opgave te plaatsen. Via controles en routetechnische constructies proberen we zo een rit te maken die aansluit bij het gemengde deelnemersveld.

Uitzetter zijn is geen sinecure. Al in een vroeg stadium vindt een eerste verkenning van het gekozen gebied plaats. Dit om bijvoorbeeld vast te stellen door welke gemeentes er gereden wordt. Op grond hiervan wordt een zogenaamde stratenplanvergunning aangevraagd. Wanneer deze vergunning binnen is start het eigenlijke uitzetwerk.
“De totale lengte van zo’n 50 kilometer rijden we voorafgaand aan de rally zo’n keer of tien. Als de verkenningen zijn afgerond vragen we enkele koppels die de route niet eerder gezien hebben deze te rijden. Een belangrijke controle vóór het drukwerk in productie gaat.”

Op de dag voorafgaand aan de rally zijn de uitzetters op pad om controlebordjes op te hangen. Dit gebeurt aan bomen en lantaarnpalen maar soms ook aan hekwerk of gebouwen. Op de ochtend van de rally zelf vindt er nog een snelle verkenning plaats. “Het zou niet de eerste keer zijn dat er een tentje wordt gebouwd om een kabelbreuk oid. te repareren terwijl wij daar juist de rallyrijders willen laten rijden”, zo merkt Leo droog op.
Vanaf de start is de groep van uitzetters tot minstens 12 man uitgebreid met controleurs/routechefs en rekenaars. De groep controleurs, grotendeels bestaande uit Rotaryleden, wordt één uur voor de start van de eerste rijder “in het weiland weggezet”.

De rekenaars komen in actie zo gauw de eerste rallyrijder de finish passeert om ze snel mogelijk tot een zorgvuldige classering te komen. En dan komen de uitzetters nog één keer in actie: het parcours moet schoon geveegd!

Voor de deelnemer kan het pronken met zijn old mobile de optimale reden zijn om mee te doen, voor de uitzetters bestaat die uit de pret wanneer de papieren uitleg wordt uitgedeeld en er altijd weer talrijke sportieve verwensingen naar hun hoofden worden geslingerd.
“Het is maar waar je plezier aan beleeft”.

Voor alweer de zevende keer organiseert Rotary Zwijndrecht Waal&Devel op zaterdag 19 september de Rotary Rally. Deze keer zal de tocht gereden worden door de Alblasserwaard en is ongeveer 50 kilometer lang. 

Zoals gebruikelijk gaat de opbrengst van de Rotary Rally naar een goed doel. Dit jaar is gekozen voor het Gertjan van der Linden Sportfonds dat in de regio het rolstoelbasketbal wil promoten en ontwikkelen. Hoofdsponsor zijn, evenals in 2009,  Academica en Autobedrijven Martin de Haan BV.

Inschrijving kost € 50,00 per equipe van twee personen. Meer mensen in een auto mag altijd.
Voor meer informatie: www.waalendevel.nl
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.