'Strafmaatregel' voor late beantwoording

03 juli 2009

PAPENDRECHT - Het is er nu echt door. De gemeente Papendrecht gaat een (financiële) attentie geven aan burgers die te laat of geen goed antwoord krijgen van de gemeente.

Uit het jaarverslag van de gemeente Papendrecht was gebleken dat bijna een kwart van de brieven die gericht zijn aan de gemeente, niet op tijd of niet goed beantwoord worden. Dat percentage is veel te hoog, vindt iedereen. Tijdens het jaarlijkse politieke verantwoordingsdebat in het Golden Tulip Hotel bleek het onderwerp gevoelig te liggen bij zowel burgers als politiek. Op initiatief van de VVD en het CDA werd toen afgesproken dat er maatregelen genomen zouden worden. Geopperd werd om de gemeente te laten betalen voor elke keer dat het misgaat.

"Maar dat is een sigaar uit eigen doos", stelt Rob Groene van het PAB (Papendrechts Algemeen Belang). "Want het is overheidsgeld." Die visie werd bestreden door Richard Korteland (VVD). "Heldere normen, daar gaat het ons om, duidelijkheid. Deze maatregel is geen sigaar uit eigen doos, maar een aanjager om het beter te gaan doen."Alle partijen gingen donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering akkoord
met het invoeren van (financiële) attenties voor wanneer het misgaat. Daarnaast kondigde wethouder Maria Zaal een aantal maatregelen aan, die er toe moeten leiden dat de attenties niet gegeven hóeven worden. Postregistratie en volgsystemen moeten de communicatie op het gemeentehuis beter stroomlijnen. Tijdens de volgende gemeenteraadsvergadering, op 24 september, wil ze een uitgewerkt plan presenteren. Er werd niet gesproken over een (financiële) attentie voor het geval de wethouder deze termijn niet haalt.

Burgemeester De Bruin benadrukte dat het gaat om 'gewoon' ordentelijk en fatsoenlijk beantwoorden van brieven. "Het dus eigenlijk niet eens om communicatie, maar om correspondentie. De 'strafmaatregel' wordt met onmiddellijke ingang ingevoerd. Het verbetertraject om de snellere beantwoording in het postverkeersysteem op te nemen, wordt in het najaar gepresenteerd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.