Theater de Willem wordt vernieuwbouwd

26 november 2008

PAPENDRECHT - Theater De Willem wordt tussen juni 2009 en september 2010 nieuw gebouwd op dezelfde locatie. Het huidige gebouw wordt gesloopt en vervangen door een nieuw. Zo ontstaat nieuwbouw op dezelfde fundering: iets dat we "vernieuwbouw" zouden kunnen noemen.

Op 20 september 2007 gaf de gemeenteraad toestemming het huidige theater te renoveren voor een bedrag van maximaal € 2,1 mln. De jaarlijkse exploitatie (inclusief afschrijving van het gebouw) mocht maximaal € 950.000 bedragen. Het plan dat er nu ligt, voldoet aan deze voorwaarde.

Vanaf het najaar van 2007 heeft men gewerkt aan het opstellen van het plan in een zgn bouwteam, waarin de firma Systabo een belangrijke rol speelde. Andere deelnemers in het team waren o.a. gemeentelijk bouwdeskundige Gerard de Bruijn en theaterdirecteur Erik Groeneweg.

Het nieuwe plan bevat onder meer de volgende elementen:
-in het gebouw gïntegreerde ticketshop;
-verbeterde stoelopstelling in de zaal met goede zichtlijnen;
-530 stoelen i.p.v. de huidige 473;
-betere klimaatbeheersing;
-verbeterde theatertechnische installatie;
-grotere bühne;
-meer een beter uitgeruste kleedkamers.

Als het vernieuwde theater De Willem in september 2009 zijn deuren opent, kan Papendrecht volgens de deskundigen vele jaren vooruit met een modern theatergebouw.

   

Meer informatie: www.cultureleraadpapendrecht.nl

Raeactie van Hans Hulswit (voorzitter Culturele Raad Papendrecht):

Boosheid. Frustratie. Teleurstelling. Het zijn maar enkele van de emoties die de afgelopen jaren ervaren werden door ondergetekende in het kader van de discussies over Theater De Willem. En ongetwijfeld gold datzelfde voor vele anderen. Er leek maar geen einde te komen aan het theaterdrama.

In 2007 werd (niet voor de eerste maal) een besluit genomen: geen nieuwbouw ditmaal, maar renovatie. Dat was een bittere pil. Toch heb ik toen gezegd dat we niet bij de pakken moesten neerzitten. Ook heb ik toen beweerd dat "het aan de deskundigen (is) om een maximaal resultaat te boeken met de beperkte middelen die de politiek beschikbaar heeft gesteld".

En ziet! Het is gelukt! We krijgen een vernieuwd theater. Niet gerenoveerd, maar echt vernieuwd. De tekeningen en foto's geven een aardige impressie van wat ons te wachten staat: een modern theater op Papendrechtse maat.

Vanaf deze plek wil ik lof toezwaaien aan allen die daaraan hebben meegewerkt: het bouwteam, maar natuurlijk ook wethouder André Vogels en de overige collegeleden.

Bespeurt de lezer toch nog enig ongeloof bij ondergetekende? Zou kunnen... Na al die jaren staan we verbaasd op het punt dat we stamelen: "Gaat het nu toch ècht gebeuren?" En dat moet even bezinken; even wennen als het ware. Toch hebben we naar mijn smaak voldoende redenen om te kunnen spreken van een nieuwe emotie in dit lange verhaal: vreugde.

Hans Hulswit

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.