Bewijs van leven na de dood?

19 november 2008
Bewijs van leven na de dood?

Ds. Guus Labooy Bethlehemkerk PapendrechtPAPENDRECHT - Is er leven na de dood? Daarvoor lijkt nu meer bewijs te komen. Als we tenminste de cardioloog Pim van Lommel moeten geloven. Hij schreef een bestseller over bijna-dood ervaringen. Over mensen die tijdens hun hartstilstand een tunnel van licht zagen, een prachtige poort …  Allemaal onzin?

Op woensdag 10 december 2008 verzorgt Ds. Labooy van de Bethlehemkerk een inleiding over dit onderwerp en dit boek.

Ds. Labooy: Waarom een gespreksavond over dit onderwerp?
Het werd me gevraagd: mensen hebben dit boek gelezen en komen dan met vragen. Dit boek zet mensen aan het denken, mensen die belangstelling hebben voor dit soort dingen. Veel mensen vragen zich toch wel eens af: is er leven na de dood? Is er nog iets?

Wat is eigenlijk een bijna-dood ervaring?
Je hoort wel van mensen die met het schaatsen onder het ijs zijn geschoten en dan allerlei dingen ‘zagen’. Meestal hoor je van een tunnel die naar een geweldig warm licht toe leidt. Soms vertellen mensen van hemels gezang en dat ze zich extreem gelukkig voelden. Ook mensen met een hartstilstand hebben dit soort ervaringen. Vandaar dat Van Lommel als arts een onderzoek startte.

En wat heeft hij gevonden?
Hij heeft mensen die een hartstilstand hadden er gewoon naar gevraagd: ‘heeft u tijdens uw hartstilstand ook wat meegemaakt?’ Gekke vraag natuurlijk, volgens de medische wetenschap wordt je dan geacht bewusteloos te zijn! Maar tot zijn stomme verbazing vertelde 18% van de mensen dat ze iets hadden ervaren! Dat zet je natuurlijk wel even aan het denken!

Zagen die mensen altijd het zelfde?
Nee, er is een enorm verschil in ervaringen. Maar bij 10% van de mensen hoor je echt van die tunnel, van een ongekend geluksgevoel en zo. Dat zou je een ‘echte’ bijna-dood ervaring kunnen noemen. Het komt ook wel voor dat mensen zichzelf op de operatiekamer zien liggen en stukken van het gesprek tussen de artsen woordelijk na kunnen vertellen. Dat wil je toch niet geloven?

Gebeurt dit alleen bij gelovige mensen?
Nee, absoluut niet. Het komt voor in alle culturen. Bij ongelovigen en bij christenen, in India en ik denk ook wel bij Eskimo’s – die schieten natuurlijk wel eens onder het ijs! Wat je gelooft zegt dus niets.

Zijn mensen er wel blij mee, dat ze zoiets zien? Het lijkt mij vreselijk om mijn eigen operatie te zien: denk je dan niet dat je gek gaat geworden?
Van Lommel zegt dat mensen het alleen erg vinden als ze er met niemand over kunnen praten. Als ze het gevoel hebben dat ze toch niet begrepen zullen worden. Dan is het inderdaad een last. Maar anders niet. Als ze begrip ontvangen dan veranderen mensen juist. Ze gaan de waarde van dit leven beter begrijpen, worden minder materialistisch. Ook zijn ze niet meer bang voor de dood.

En u bent dominee. Wat vindt u hiervan als christen?
Op de avond zelf wil ik eerst gewoon vertellen wat Van Lommel allemaal gevonden heeft. Maar dan wil ik inderdaad ook vertellen hoe ik daarover denk als gelovige. Dat is niet zo schokkend hoor. Als je gelooft dat het bovennatuurlijke niet bestaat, dan is dit verhaal van Van Lommel natuurlijk wel een schok. Maar voor een christen is het minder verrassend. In de bijbel vinden we ook heel veel bijna-dood ervaringen, alleen die heten daar anders. Daar heet zoiets natuurlijk een visioen. We kunnen wel wat leren van hoe ze met die visioenen omgingen. Juist omdat het bij hun leefwereld hoorde, gingen ze er ook veel wijzer mee om dan wij, voor ons is het nog zo onwennig en ‘vreemd’. Daar wil ik op de avond ook wat over vertellen.

Woensdag 10 december, 20.00 uur.
Locatie: de Palm, van der Palmstraat 1.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.